Imam kojem su prijetili da će ga zakopati zbog Dženana: Ovo je početak pobjede

9
Radiosarajevo.ba
Imam kojem su prijetili da će ga zakopati zbog Dženana: Ovo je početak pobjede
Privatni album / Asad Ef. Fočo

Kada nepravda postane zakonotpor postaje dužnost, već godinama je to vodilja hrasničkog imama Asada ef. Foče, koji je, uprkos brojnim pritiscima, čak i fizičkim prijetnjama, ostao stameno uz porodicu ubijenog mladića Dženana Memića. Do kraja. 

Piše: Faruk Vele 

Za njega je, prije svega, vjernička, pa i imamska dužnost bila da nepravdu hrabro "pokuša rukom otkloniti, pa i jezikom, ili da je makar prezire u srcu". Nije ga pokolebalo ni kada su mu prijetili da će ga "zakopati 100 metara pod zemljom" zbog "slučaja Memić".

Zora je, sviće... 

To je onaj čovjek kojeg ste već pet godina mogli vidjeti na svakom protestnom okupljanju porodice, prijatelja i građana koji traže istinu i pravdu za Dženana Memića, mladića koji je, zajedno sa slučajem Davida Dragičevića, postao paradigma sukoba njihovih porodice sa cjelokupnim sistemom koji sije nepravdu i smutnju, a koja je, kako poučava i Kur'an, gora od svakog zločina.

Klupko se jutros počelo odmotavati! Podsjetimo, u okviru istrage u predmetu ubistva Dženana Memića pripadnici SIPA-e pretresaju kuću Zijada Mutapa i Hasana Dupovca. Oni su, kako je potvrđeno za portal Istraga u SIPA-i već uhapšeni.

Pretresi se vrše po naredbi Suda BiH, a na zahtjev Tužilaštva BiH. 

Među onima kojima je danas makar malo osmijeha vraćeno na lice, ali i vjera u pravdu, sistem i državu jeste upravo Asad ef. Zora je, sviće... 

"Ovo je početak pobjede jednog čestitog babe. Ovo je nagrada, krajnje bolna, ali nagrada za sabur oca, majke, sestre i svih nas koji smo voljeli rahmetli Dženana. Ovo je pobjeda čestitih nad pokvarenim", kaže ef. Fočo. 

Hvala svima! 

Zahvaljuje svima na podršci svih pet godina. 

"Hvala svim medijima koji su pratili ovu borbu i davali podršku porodici. Posebno hvala sugrađanima koji nisu odustajali od podrške, bez obzira na sve pokušaje razvlačenja procesa od strane kantonalnog i federalnog tužilaštva, hvala mojim džematlijama koji nisu odustajali od podrške svome komšiji, hvala čestitim ljudima iz MUP-a i Tužilaštva koji, bez obzira što su ih na svaki način stigmatizirali, nisu odustajali od borbe da se istina pokaže i pravda zadovolji. Hvala gospodinu Ifetu Feragetu, advokatu, toj ljudskoj gromadi, što nije posustao. Hvala mome Murizu u moje ime, i ime svakog djeteta što nije poklekao. Kada sam ja u pitanju, vrijedilo je svega kroz šta sam prošao! ", zaključio je ef. Fočo. 

Njegova i borba svih nas za bolju Bosnu i Hercegovinu ne smije stati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije