Ilija Lasić pokreće tužbu protiv svih koji ga optužuju za državni udar

E. H.
Ilija Lasić pokreće tužbu protiv svih koji ga optužuju za državni udar
Foto: Grude-online / Ilija Lasić, komesar MUP-a HNK-a
Ilija Lasić, komesar Ministarstva za unutrašnje poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona pokrenut će tužbu protiv svih osoba koje su ga optužile za državni udar, zbog toga što je u petak zaustavio pet autobusa s migrantima u Konjicu.

Ovaj postupak državni ministar za sigurnost Dragan Mektić nazvao je državnim udarom, jer je Ilija Lasić naredio da policajci zaustave autobuse. Druga strana, pak, poručuje da zbog toga sada ima valjane razloge za tužbe za klevetu, a to je potvrđeno i iz advokatske kancelarije Paponja-Bunoza, čiji službenici zastupaju Lasića.

"Tužba će biti podnesena protiv svih odgovornih osoba. Mi smo u fazi prikupljanja dokaza i ono što smo do sada prikupili govori da je u najmanju ruku riječ o kleveti. Ipak, o imenima ne bismo govorili u ovoj fazi", istaknuo je Davor Bunoza.

Na pitanje čime će opravdati situaciju od petka, budući da veliki dio javnosti i brojni zvaničnici smatraju da je to zaista ličilo na državni udar, Bunoza pojašnjava.

"Neposredno pred dolazak migranata u Salakovac, Lasić je dobio upozorenje mještanja Bijelog Polja da će blokirati saobraćajnicu i da će biti nereda. Privremeno je spriječio dolazak migranata smatrajući da im je ugrožen život. Ne znamo zašto je to neko protumačio kao državni udar. Kada je stanje postalo zadovoljavajuće migrantima je prolaz dopušten".

Podsjećamo, nakon nemilih događaja u petak, prema naredbi Tužilaštva BiH pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su na ispitivanje Lasića, koji je dao izjavu o svim detaljima ovog slučaja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije