Igman: Odata počast poginulim američkim diplomatima i francuskom vojniku

Radiosarajevo.ba
Igman: Odata počast poginulim američkim diplomatima i francuskom vojniku
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Godišnjica na Igmanu

U povodu 24. godišnjice tragično stradalih američkih diplomata Josepha Kruzela, Roberta Freisera, Samuela Nelsona Drewa i francuskog vojnika Stephanea Raoulta, na Igmanu je 20. augusta 2019. godine, uz vojne počasti održana komemorativna ceremonija.

Na spomen-obilježju, na mjestu njihove pogibije, vijence su u okviru službene ceremonije položile delegacije Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Ambasade SAD-a u BiH, Veleposlanstva Republike Francuske u BiH, Misije OESS-a u BiH te Štaba NATO-a u Sarajevu. Nakon njih, vijence su položili predstavnici lokalnih vlasti i boračkih organizacija.

Delegaciju MO i OS BiH predvodili su načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general pukovnik Senad Mašović i pomoćnik ministrice odbrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović. U prigodnom govoru, general Mašović je podsjetio na žrtvu koju su američki diplomati i francuski vojnik dali u naporima za okončanje krvavog rata u Bosni i Hercegovini.

"Oni zaslužuju poštovanje svih građana BiH, ali i cijelog svijeta, a naša je obaveza da nikad ne zaboravimo njihovu žrtvu", rekao je general Mašović.

"Njihova tragična smrt postala je i ostala simbol prijateljstva i pomoći američkog i francuskog naroda Bosni i Hercegovini. Narodi BiH i danas prepoznaju tu pomoć i zahvalni su na tome. Također, ponosan sam što na ovom mjestu mogu reći da Oružane snage BiH daju svoj doprinos u očuvanju i izgradnji mira i sigurnosti u cijelom svijetu te na taj način demonstriraju istu onu humanist koja je odlikovala ove heroje kojma danas odajemo počast", istaknuo je Mašović.

Prigodnim riječima obratili su se i američki ambasador u BiH Eric Nelson, otpravnik poslova francuske Ambasade u BiH Xavier Rouard, kao i šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Bruce Berton. Američki diplomati iz kabineta Richarda Hoolbrokea, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona - Jospeh Kruzel, Robert Freiser i Nelson Drew te francuski vojnik Stephane Raoult, tragično su izgubili život na igmanskom putu 19. kolovoza 1995. godine, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije. Ulica u kojoj se danas nalazi Ambasada SAD-a u BiH nosi naziv veleposlanika Roberta Freisera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije