IFIMES: Hrvatska zloupotrebljava poziciju članstva u EU i NATO protiv BiH

Patria
IFIMES: Hrvatska zloupotrebljava poziciju članstva u EU i NATO protiv BiH
AA / Andrej Plenković

U analizi „Zaustaviti spiralu pokradenih izbora“ Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane objavljen u utorak navodi se da se Republika Hrvatska prema Bosni i Hercegovini odnosi slično kao i Republika Srbija „samo sa drugačijim stilom i manirima.“

IFIMES ističe da Hrvatska zloupotrebljava poziciju članstva u EU i NATO i ponavlja stare greške, prenosi Patria.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je tokom jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom govorio o izborima u Bosni i Hercegovini te izrazio nezadovoljstvo zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništo BiH.

Iz Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije u analizi izborenih rezultata u BiH kritikuju odnos hrvatskih vlasti prema Bosni i Hercegovini:

„Pravna je i povijesna činjenica, da je Hrvatska na ICTY pravosnažno osuđena za Udruženi zločinački poduhvat (UZP) protiv Bosne i Hercegovine, jer je zajedno sa Srbijom učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu na teritoriji BiH. Među presuđenim sudionicima UZP svi su bili članovi HDZ-a i ponovno taj isti HDZ čini greške prema BiH što će se Hrvatskoj vratiti i vraća kao boomerang. Hrvatski državni vrh je neposredno uključen u izborni proces koji je bio usmjeren protiv jednog čovjeka po imenu Željko Komšić, Hrvata iz Sarajeva, koji je na proteklim izborima porazio i pobijedio oba HDZ-a, hrvatski državni vrh i profašistički dio Republike Hrvatske...", piše u analizi

"Hrvatska naglašava navodnu neravnopravnost Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, dok je izbacila Srbe kao konstitutivan narod iz Ustava Republike Hrvatske i svela ih na svega tri zastupnička mjesta u hrvatskom saboru od ukupno 153 zastupnika. Zašto se poraženi Dragan Čović (HDZ) tijekom izborne kampanje nikada nije htio suočiti sa drugim kandidatima u TV duelu pa ni sa Željkom Komšićem, iako je bio uredno pozivan. To govori o upitnom demokratskom kapacitetu Dragana Čovića i izbjegavanju odgovornosti za pogrešnu politiku HDZ-a, koja je desetkovala Hrvate u BiH i prouzrokovala masovno iseljavanje Hrvata iz BiH. HDZ sve vrijeme radi na odrođivanju Hrvata od njihove domovine BiH. HDZ BiH od svog formiranja vrši napade na bosanske franjevce kao čuvare bosanske države i društva, kao čuvare narodnog identiteta. Željko Komšić je izborom u Predsjedništvo BiH očito poremetio velikodržavni koncept susjeda BiH i oni su se usklađeno i orkestrirano okrenuli protiv njega“, navodi se u analizi IFIMES-a.

Iz tog međunarodnog instituta, koji ima specijalni savjetodavni status pri UN-u, podsjećaju na promišljanja analitičara koji smatraju da je Republika Hrvatska trebala iskoristiti izbor Željka Komšića „za vlastito otriježnjenje i normalizaciju odnosa unutar Hrvatske, jer već izvjesno vrijeme traje kriminalizacija hrvatstva.“

„Bilo je za očekivati, da evropske vrijednosti u BiH dolaze iz Hrvatske kao članice EU i NATO, dok se ovoga puta dogodilo obrnuto, da su izborom Željka Komšića poslane pozitivne evropske vrijednosti bogatstva raznolikosti iz BiH u Hrvatsku. U EU je u fokusu građanin/državljanin, a ne etnos i etničke kategorije. Hrvatska kao članica EU svojim postupcima i djelovanjem u BiH profanira i devalvira evropsku ideju i vrijednosti i zvanični Brisel mora biti svjestan činjenice, da ponašanje čelnika Republike Hrvatske nanosi nepopravljivu štetu ugledu EU i evropske ideje i evropskih vrijednosti u BiH i regiji i zbog toga ne iznenađuju rezultati anketa, koji pokazuju pad zainteresiranosti kod građana za članstvo u EU", zaključuju iz IFIMES-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije