Ifet Feraget: Podnio sam prijavu protiv 45 ljudi, na prvom mjestu je Dalida

2
Radiosarajevo.ba
Ifet Feraget: Podnio sam prijavu protiv 45 ljudi, na prvom mjestu je Dalida
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Memić i Feraget ispred Tužilaštva

Porodica Dženana Memića, mladića ubijenog 2016. godine na Ilidži, danas je predala zahtjev za ostavku Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ovo su najavili jučer, nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili pretrese na dvije lokacije u KS, te uhapsili dvije osobe zbog ometanja istrage u slučaju stradanja Dženana Memića. 

Nakon pretresa su pripadnici SIPA-e uhapsili Hasana Dupovca, nekadašnjeg šefa Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage, te Zijada Mutapa, oca Alise Mutap koja je u noći 8. februara 2016. godine bila u društvu s Dženanom Memićem kada je zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara.

Advokat porodice Memić. Ifet Feraget je nakon što je Muriz predao zahtjev za smjenu kazao novinarima da ne vjerpotvrdio uje da će išta da bude od toga iako je zahtjev utemeljen, ali da je ovo simbolično.

"Za ostavku Sarajlije postoje najmanje dva razloga. Prvi je što bi svakom tužitelju trebalo biti poznato da se službena istraga ne okončava podizanjem optužnice. Onda bi smo svakom tužiocu dozvolili da podiže lažne optužnice i novi dokazi ne bi doveli do povlačenja te optužnice.

Drugi razlog, kako kaže, je taj što dokazi na osnovu kojih je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu zasnovanu na dokazima koji se nalaze u Tužilaštvu KS. Postavlja se pitanje kako deset tužilaca u Tužilaštvu KS nisu vidjeli ono što vidi Tužilaštvo BiH", poručio je on.

On ističe da su u slučaju Memić potrošena ogromna milionska sredstva, a u biti je ovo slučaj koji bi se mogao riješiti za mjesec dana.

Feraget očekuje da će Hasan Dupovac i Zijo Mutap biti ispitani do podne i da treba pustiti Tužilaštvo BiH da radi u miru.

"Nakon saslušanja odlučit će se da li će im biti predložen pritvor ili neka druga mjera, o ovome konačnu odluku donosi Sud BiH", kazao je on.

Na pitanje novinara da li ima informaciju da li je Dalida Burzić uključena u istragu u sklopu koje su privedeni Dupovac i Mutap on je kazao:

"Ja sam podnio krivičnu prijavu protiv više od 45 ljudi, na prvom mjestu je Dalida Burzić, ali potrebno je da pitate Tužilaštvo da li je ona obuhvaćena istragoma.

Svi tužioci koji su radili na predmetu moraju biti procesuirani. Ovo je sada treći sud koji se bavi slučajem. Neko je zbog par ljudi doveo u pitanje integritet cijelog sistema i potrošio milione".

On smatra da sve što se odnosi na slučaj Memić odnosi se i na slučajev Dragičević.

Svi tužioci koji su radili na predmetu moraju biti procesuiran, poručio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije