Ifet Feraget o hapšenju u Sarajevu: Gdje bi trebala da nas odvede istraga o istrazi

0
N. Ka.
Ifet Feraget o hapšenju u Sarajevu: Gdje bi trebala da nas odvede istraga o istrazi
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget i Muriz Memić

U okviru istrage koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u predmetu stradanja Dženana Memića, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i po naredbi Suda BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA BiH vrše pretrese na području općine Ilidža.

U okviru aktivnosti, jedna osoba je uhapšena.

Uhapšen je Josip Barić u sklopu današnje akcije. Advokat porodice Memić Ifet Feraget je između ostalih podnio i prijavu protiv njega.

Feraget je u kratkom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da je uhapšen policijski službenik koji je bio istražitelj, a nije smio to da bude jer nije ispunjavao zakonske uslove i dodao je da to nije razlog njegovog hapšenja već zbog propusta.

"On je uzeo izjavu od Alise 9. februara i u službenoj zabilješci naveo da mu je ona kazala da ne zna šta se desilo, ali da je moguće da ih je udarilo auto odpozadi, a u drugoj zabilješci od 10. marta rekao je da mu je ona rekla da ih je možda napao neko ko je bio sakriven iza drveta.

Kada su njega saslušali kao svjedoka u MUP-u onda je kazao kako mu je Alisa rekla da nije auto 100 posto", kazao je Ifet.

Advokat Feraget kaže da je Dalida Burzić tada prijavila Barića Vahidu Ćosiću, iz razloga što je kako je kazala različitim izjavama odveo istragu u pogrešnom smjeru.

"Međutim 7. marta je Kantonalno tužilaštvo naredilo istragu o krivičnom djelu ubistvo, a kako je onda moguće da neko 10. marta skreće tu istragu i kaže da mu je sto posto rekla da nije auto. 

Vidi se da postoji smišljen scenariji kako da se javnost zavede u progrešnom pravcu, jer se ovim pokazuje da kao tužilaštvo ispituje svaki segment", rekao je Ifet.

On je dodao da je Barić obavio razgovor i sa doktorom koji je operisao Dženana, koji mu je tada rekao da Dženan ima samo povredu na glavi.

"On je kazao i da je Alisa bila komunikativna, tužilaštvo njega nikada nije saslušalo. Imao je i naredbu da izuzme odjeću, ali nije izuzeo džemper sa tragovima krvi od Alise Mutap. A kao što su bokserice(donji veš ubijenog Davida Dragičevića) ključne u Banja Luci, tako je i džemper ovdje.

On je tada kao da na odjeći nema tragova saobraćajane nesreće", poručio je Ifet.

"Svi su oni znali šta se desilo, ali ovo je bio loše sinhroniziran pokušaj zataškivanja ubistva, koje je moralo biti zataškano po svaku cijenu", kazao je on i dodao:

"Važno je da istraga o istrazi treba da nas vodi do tužilaca, a ne do policajaca, ja očekujem da će naredni da bude neko od tužilaca".

Hronologija slučaja Memić

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Vrhovni sud FBiH već je dva puta poništio oslobađajuću Seferovićima.

Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Do sad su uhapšeni Zijad Mutap i Hasan Dupovac koji se nalaze u pritvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije