Ifet Feraget: Dajte mi Nermina Halilagića i svi će problemi biti riješeni

Radiosarajevo.ba
Ifet Feraget: Dajte mi Nermina Halilagića i svi će problemi biti riješeni
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget/Arhiva

Advokat porodica Dragičević i Memić, Ifet Feraget jučer se sastao se sa glavnim tužiocem u predmetu ubistva Davida Dragičevića, Želimirom Lepirom. Također, danas, zajedno sa Murizom Memićem se sastaje sa glavnom tužiteljicom državnog Tužilaštva, Gordanom Tadić.

Podsjećamo, 8. februara 2016, Murizov sin Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti. Slučaj još uvijek nije riješen. U Banjoj Luci, pak, David Dragičević je nestao 18. marta 2018, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Od tog dana počinje borba Davora i Davidove majke Suzane Radanović koji samo žele da ubice njegovog djeteta budu uhapšene, procesuirane i osuđene. No, to se do danas nije dogodilo.

Ifet Feraget dao je izjavu za N1 u kojoj je odgovorio na više aktuelnih pitanja, a mi vam donosimo najzanimljivije. Njegovu cjelokupnu izjavu možete čitati na ovom linku.

Šta se dešava sa slučajevima Memić i Dragičević?

Istrage u ovim slučajevima traju jako dugo. Ono što je katastrofalno jeste da te istrage nisu adekvatne. Sama pomisao da nam se ovakve stvari dešavaju u tužilaštvu je neprihvatljiva. Tužilaštvo ima osnovi zadatak, a to je rasvjetljavanje krivičnih djela. Tužioci su počinili takve propuste koji se mogu okvalifikovati kao zataškavanje ovih obistava.

Kako je moguće da se to dešava u jednoj državi?

Bosna i Hercegovina nije u punom kapacitetu pravna država. Svi oni koji kažu da je uzaludan posao nisu svjesni da je ovo zajednička misija svih nas. Moguće je što smo mi skloni, na ovim prostorima, tzv. spinovanju, proizvoljnoj primjeni prava. Ako se svađamo sa činjenicama to nije dobro. Odmah po pronalasku njihovih tijela i laiku je bilo jasno da su Dženan Memić i David Dragičević ubijeni. Moguće je da se ovo dešava i što nismo na pravi način uspostavili odgovornost tužioca. Oni su dobili previše velika ovlaštenja. Tužilac otvara istragu kada postoji osnov sumnje, nije nikakav grijeh ako vi otvorite istragu. U predmetu Memić istraga se otvara tek 7. marta 2016. godine, a pronađen je 8. februara. Šta smo radili mjesec dana? Zbog čega istraga nije otvorena isti čas? U predmetu Dragičević istraga se otvara tek 28. juna. U ova dva predmeta uveli smo novi sistem rada. Ja sam jučer tužiocu Lepiru kazao da ne poznajem to krivično pravo. Ja poznajem ovo koje je propisano zakonom. Za mene je potpuno neprihvatljivo da vi kao tužilac čekate od policije da vam utvrdi postojanje osnova sumnje da bi ste vi rekli kako otvarate istragu. Vi se morate aktivirati istog momenta kada dobijete ta saznanje i da kontrolišete rad policije. U predmetu David Dragičević, kao i u predmetu Dženan Memić, istraga se vodi na osnovu nezakonitih, lažnih i podmetnutih dokaza. I to je katastrofa.

"Danas imam sastanak sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Mi ne želimo da ona ispuni obećanje o pokretanju istrage, nego to zahtjevamo. Moramo utvrditi odgovornost, ako su dokazi tako jasni, a jesu, onda bi danas trebalo doći do promjene. Očigledno je da našim pravosudnim sistemom upravlja neko izvan pravosuđa. To je dojam koji sam stekao i u razgovoru sa tužiocem Lepirom."

Šta se mora desiti?

Mora se desiti jedan odlučan i odgovoran tužilac na čelu svih ovih tužilaštava i da kaže od danas moramo raditi po zakonu. Nadam se da postoji. Danas ću imati sastanak sa jednim takvim. Otvoreno ću reći - dajte mi Nermina Halilagića, koji je istražitelj u Tužilaštvu BiH. Dajte mi još takvih ljudi. I riješit ćemo sve probleme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije