Bivši ISIL-ovac Ibro Ćufurović osuđen na četiri godine zatvora!

N. Ka.
Bivši ISIL-ovac Ibro Ćufurović osuđen na četiri godine zatvora!
Foto: Detektor.ba / Ibro Ćufurović (desno)

Sud Bosne i Hercegovine danas je donio presudu u slučaju Ibre Ćufurovića, prvog povratnika sa ratišta takozvanog ISIL-a u ovoj godini. Ćufurović je osuđen na četiri godine zatvora.

Optužnica je teretila Ćufurovića da je pod imenom Abu Kasim Albosni učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

U optužnici je navedeno da je Ćufurović 21. aprila 2014.godine napustio BiH i otputovao u Republiku Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu Turske i Sirije.

Tamo je otišao u namjeri da se bori na strani tzv. Islamske države, organizirane na teritoriju Sirije i Iraka, te terorističkih grupa Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koje su djelovale na području Sirije i Iraka.

U našu zemlju izručen je na osnovu INTERPOL-ove potjernice. Ćufurovića su bh. vlasti tražile zbog sumnje na krivično djelo organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi.

On je, prema riječima njegovih roditelja, u Siriju otišao iz kuće Bilala Bosnića, koji je na Sudu BiH osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam. Ibrin otac Šefik Ćufurović svjedočio je na Sudu BiH protiv Bilala Bosnića i potvrdio da je njegov sin boravio u Bosnićevoj kući prije odlaska u Siriju.

Zapamtit ćemo i da je Ćufurović na Sudu BiH rekao prvo da nije kriv, a onda da jeste ipak kriv, ali i da je u Siriji ranjen dok je prodavao - krompir...

 Ćufurović je u Siriji uhapšen u septembru 2017. godine kada je pokušao napustiti zemlju i teritorij tzv. Islamske države. Uhapsile su ga kurdske snage i smjestile u zatvoru na sjeveru Sirije, gdje je proveo 17 mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije