Ibro Berilo: Treba nam podzemna garaža na Bjelašnici

K.S.
Ibro Berilo: Treba nam podzemna garaža na Bjelašnici
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Trnovo FBiH.

Općina Trnovo FBiH nalazi se u Kantonu Sarajevo. Na području ove općine živi 1.830 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Ibro Berilo (SDA) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 1.594 glasa ili 74,38 posto. Njegov protukandidat Hamdo Karić (DF) osvojio je 549 glasova ili 25,62 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Ibro Berilo, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o razvoju turizma i jačanju privrede, potrebi izgradnje podzemne garaže na Bjelašnici, završetku projekta vodosnabdjevanja tehničkom vodom skijališta na Bjelašnici za vještačko osnježavanje i saradnji sa drugim općinama.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

To su zasigurno energetski sektor, naročito potencijal energije vjetra i energije sunca, zatim turistički sektor i poljoprivredni sektor. Turizam je sve važniji sektor bosanskohercegovačke privrede. Općina Trnovo ima veliki potencijal kada je riječ o zimskom i ljetnom turizmu, ali i o zdravstvenom i seoskom turizmu. Poljoprivredni sektor najveći potencijal vidi u proizvodnji organske hrane.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Moj prioritet je stvaranje povoljnog okruženja koje će potaknuti ekonomski i privredni razvoj Trnova, na čemu radim i mislim da se pomaci već vide i osjete.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Puno toga je napravljeno i pokrenuto. Grade se mnogi veliki značajni infrastrukturni projekti na području Općine Trnovo. Izdvajamo projekat vodosnadbijevanja Bjelašnice koji je trenutno u fazi realizacije. Značaj je ogroman, jer bez vode na Bjelašnici nema razvoja zimske ni ljetne turističke ponude. Ovim projektom će biti obezbjeđena tehnička voda za osniježavanje staza, još od ove zimske sezone, zimska sezona 2017/2018.  Projekat vertikalnog transporta i vodosnadbijevanja Bjelašnice su zajednički projekti Općine i Kantona Sarajevo. Za vrijeme mandata na Općinskom vijeću Trnovo usvojene su odluke o izradi provedbeno planskih dokumenata: Urbanistički projekat Štini Do, urbanistički projekat Babin Do, urbanistički projekat poslovno-sportski centar Trnovo, izmjene i dopune Urbanističkog projekta- Bjelašnica I faza, izmjene i dopune Urbanističkog projekta Bjelašnica II faza, te Regulacioni plan Bukova ravan.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo uspjeli izgraditi podzemnu garažu, kako bi se kvalitetno i trajno riješio problem saobraćaja u mirovanju za područje Babinog Dola –Bjelašnice. Nadam se da ćemo uspjeti izgraditi podzemnu garažu, ali će duže trajati jer je potrebno puno sredstava. Prvobitni investitor sa kojim smo trebali raditi je odustao od projekta.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Promocija turizma je veliki problem. Nadamo se da će sa novom postavom i organizacijom Turističke zajednice biti sređeno. Problem oživljavanja privrede i zapošljavanja novih radnika, davanje raznih podsticaja, stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za rad trgovinskih, ugostiteljskih i drugih radnji, te malih privrednih subjekata koji se bave sitnim uslužnim i drugim djelatnostima. Također, potrebno je konkretnije podržati poduzetništvo kod mladih ljudi.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Sekretarijat Vijeća Evrope u Strazburu odlučio je uključiti općinu Trnovo FBiH i opštinu Trnovo RS u projekat pomoći takozvanih podijeljenih općina. Načelnici obje općine iskazali su interes za učešće u Programu izgradnje Mreže Povjerenja. Konkretno je dogovorena realizacija projekta uređenje izletišta „Kazani” u Trnovu, za šta će delegacija iz Strazbura uložiti 10.000 eura, a ostatak će po dogovoru načelnika finansirati obje općine. Radovi na ovom projektu su započeli. Završen je projekat izgradnje javne rasvjete u Jablanici I, Hadžićima i Turovima općine Trnovo zajedno sa Opštinom Trnovo (RS). Završeno je i asfaltiranje puta Sinanovići – Luke zajedno sa Općinom Konjic.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Izgrađene su dvije sportske plohe na području Općine Trnovo, u naseljima Milišići i Lukavac. Ovdje bih još istaknuo da je izrađen idejni glavni projekat za rekonstrukciju škole u prirodi u Šabićima. Glavna zadaća Općine Trnovo za vrijeme mog mandata je snažniji razvoj privrede, stvoranje turističke destinacije, te iskorištenje što više finansijskih sredstava u izgradnji razvojnih projekata. Nadamo se da smo barem malim koracima i realizacijom navedenih projekata, ali i planovima za budućnost, uspjeli potaknuti ostanak mladih u Trnovu. Moram spomenuti da smo uspjeli realizirati gotovo sve što smo i planirali uraditi do sada, a u tome nam je pomogla Vlada Kantona Sarajevo. Ujedno je ovo prilika da se zahvalim Vladi KS.

 

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije