Skeniranje glasačkih listića: Hoćemo li u 2018. imati fer izbore

N. K.
Skeniranje  glasačkih listića: Hoćemo li u 2018. imati fer izbore
Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici u srijedu usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kojim je između ostalog predloženo uvođenje skeniranja glasačkih listića i videonadzora na mjesta gdje se vrši glasanje.

Čak 28 zastupnika glasalo je za, devet je bilo protiv a troje suzdržano.

Prijedlog_Zakona_Izmjene_Glasanja_PrtScr.JPG - undefined

Radiosarajevo.ba

Iz Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) pozdravljaju ovu odluku, te su za Radiosarajevo.ba rekli kako se oni unazad nekoliko godina zalažu se za uvođenje novih savremenih tehnologija u sam izborni proces.

"CIK BiH je pokrenuo inicijativu prema nadležnim institucijama u vezi sa odobravanjem novčanih sredstava u iznosu od 100.000 KM kako bismo implementirali na ovogodišnjim Općim izborima jedan pilot projekat koji bi obuhvatio nekoliko manjih općina, a u sklopu kojeg bismo u tim općinama na biračkim mjestima instalirali skenere za prebrojavanje glasačkih listića", rekla je za Radiosarajevo.ba Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

Kako nam je rekla, ovaj sistem bi se uporedo primjenjivao i testirao sa načinom koji je po zakonu već važeći u BiH.

CIK BiH - undefined

CIK BiH

"Mi vjerujemo da će nam biti odobrena sredstva za realizaciju ovoga projekta i očekujemo u narednom periodu pozitivno rješenje iz Vijeća ministara BiH", dodala je ona.

Međutim, Damir Bećirović zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu BiH i član grupe koja je na sjednici predložila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, mišljenja je da on neće zaživjeti do Općih izbora.

"Da bi ove promjene u Izbornom zakonu zaživjele mora Prijedlog zakona proći i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a mišljenja sam da vladajuća politička garnitura to neće dozvoliti jer ovakav način prebrojavanja glasačkih listića ide njima u korist s obzirom na to da mogu vršiti razne malverzacije koje su sigurno i do sada radili", objašnjava za Radiosarajevo.ba Bećirović.

"Sam prijedlog izmjena koji je u srijedu uvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine odnosi se na tehničke stvari o kojima se već odavno priča i koji se odnosi upravo na sprečavanje izbornih krađa na glasačkim mjestima koje rade ljudi zaduženi za prebrojavanje samih glasačkih listića“, dodaje on.

damir_becirovic.jpg - undefined
Damir Bećirović

Direktno, grupa zastupnika iz SDP-a, SBB-a i DF-a predložila je uvođenje skenera pomoću kojih bi se se svaki glasački listić skenirao, a potom izvršilo njegovo elektronsko prebrojavanje, a također predviđeno je i uvođenje videonadzora u prostorijama gdje se glasa na izborima u BiH.

Kako je istakao usvajanja ovog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona ovo je važan korak za BiH jer izbore treba da "odlučuju birači, a ne brojač".

"Iako se već odavno u našoj zemlji vladajuće političke stranke pozivaju da je vrijeme da se poveća maksimalno transparentnost izbornog procesa, te nas iz EU konstantno pozivaju da se izvrši reforma Izbornog zakona, nakon glasanja u srijedu stranaka poput SNSD-a i HDZ-a, jasno je da ni od ovih tehničkih izmjena na kraju neće biti ništa, a da ne govorim o izmjenama koje se odnosena 'Presudu Sejdić-Finci'", zaključuje za Radiosarajevo.ba Damir Bećirović zastupnik DF-a u Parlamentu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije