I Tuzlaci će večeras izaći na proteste zbog dešavanja u Zavodu Pazarić

Radiosarajevo.ba
I Tuzlaci će večeras izaći na proteste zbog dešavanja u Zavodu Pazarić
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Uznemirijući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalazi Zavod u Pazariću

Mirno okupljanje građana i građanki grada Tuzle u cilju pružanja otpora na sve skorije događaje vezane za slučaj Pazarić, pozivaju građani preko društvene mreže Facebook.

"Potreseni uznemirujućim saznanjima o radu JU 'Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić' o zlostavljanju i mučenju djece koja bivaju vezana za radijatore i namještaj, bez adekvatne (ili ikakve) ljekarske skrbi i zaštite, koja sa evidentnim fizičkim povredama, pogoršanim zdravstvenim stanjima i dodatnim psihičkim traumama ovise o 'radu' nestručnih lica zaposlenih u Zavodu.

Nakon zahtijevanja hitne reakcije nadležnih organa, na sjednici Parlamenta FBIH incijativa za zaustavljanje zlostavljanja stićenika, stićenica i djece je ODBIJENA! Stanimo u kraj tome da se građani i građanke Bosne i Hercegovine tretiraju kao robovi i robinje u modernom robovlasničkom sistemu stvorenom od strane vlastite vlade i zakonodavstva! Ja želim bolje od ovoga", stoji u pozivu.

STOP Zlostavljanju Djece!

Podsjećamo, Sabina Ćudić je danas prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

„Prilikom glasanja za ovu tačku SDA, HDZ i DF su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, SBB je velikim dijelom bio za, jednako kao i SDP i Naša stranka“, kazala nam je Ćudić.

Na fotografijama koje je prethodno dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Dok traje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field na svom Twitter profilu objavio je da je šokiran fotografijama koje je danas pokazala Ćudić.

"Šokiran sam ovim slikama i spoznajom da se može ovako prema djeci ophoditi. A vidjeti ovo danas, na Međunarodni dan djeteta, je još gore", napisao je Field.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije