I Dodik prokomentirao izjavu Kolinde Grabar-Kitarović: Nije to rečeno iz ofsajda

Radiosarajevo.ba
I Dodik prokomentirao izjavu Kolinde Grabar-Kitarović: Nije to rečeno iz ofsajda
Foto: Nezavisne novine / Dodik i Grabar-Kitarović

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je sinoć za RTRS da je BiH je pokazala da je nesposobna i nepotrebna, mučilište za sve i da ne može da poluči nikakav rezultat bez obzira na želje i namjere.

"Savjet ministara, u kojem sjede [Bakir] Izetbegović i njegovi poltorni iz Srpske, treba da donese odluku o MAP-u [Akcioni plan za članstvo u NATO-u], to ne čine, a onda krive SNSD i mene zato što toga nema. To je totalno nezdrava situacija koja dokazuje da BiH nema smisla", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, krivi su oni koji su konstituisali BiH na ovaj način: "Trebalo je to podijeliti 1995. godine i napraviti tri zasebne države koje bi sarađivale i danas bismo imali kompaktnije odnose, slobodu kretanja robe i ljudi i niko ne bi ništa drugima pripisivao. Ovako smo svi stavljeni u navučenu ludačku košulju koja se zove BiH, a poruka nam je - ima da ćutite i budete unutra, bez obzira na tu ludnicu."

Dodik je rekao da je BiH napravljena na bazi laži, te poručio da RS "funkcioniše kao država i ima sve elemente državnosti, osim stolice u UN".

Govoreći o izjavi predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH nestabilna zemlja pod kontrolom militantnog islama, Dodik je rekao da je tačna postavka da je BiH nestabilna, nemoguća i neodrživa zemlja.

"Nije nepoznato da je sa prostora Evrope bilo najviše onih iz BiH koji su pripadali `Islamskoj državi` u Siriji, kao i činjenica da je ovdje bilo nekoliko terorističkih napada", rekao je Dodik, ponovivši da to ne znači da su muslimani teroristi.

On je ocijenio da Kitarović ima dovoljno elemenata za tvrdnju koju je iznijela u javnost: "Ne mislim da je to rečeno iz ofsajda i bezvezno. Spoznaja o činjenicama iz prošlosti ju je vjerovatno motivisala na takvu izjavu", naglasio je Dodik, podsjetivši da je Hrvatska u prošlosti omogućila da 4.500 mudžahedina prođe u BiH i da čine stravične zločine, kao što je odsijecanje glava koje niko nije želio da vidi iz svijeta dok se to nije počelo njima dešavati.

Dodik je rekao da je BiH imala neki život i u Predsjedništvu BiH u proteklih sedam, osam mjeseci dok je on bio predsjedavajući.

"Sada je to pitanje, vidim da su od juče u ponovnoj totalnoj zavadi sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. Sada utrčavaju i iznose neke svoje izjave. To su izjave pojedinaca. Niti je stav ono što ja kažem, niti je stav što kažu Komšić ili DŽaferović. Ako nije zajednička odluka nas trojice, onda nije stav BiH", istakao je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije