HSP: Čović provodi prorusku politiku, Zelenika je najbolji kandidat

Radiosarajevo.ba
HSP: Čović provodi prorusku politiku, Zelenika je najbolji kandidat
Foto: Parlamentarna skupština BiH / Diana Zelenika
Kolegij Predsjedništva Hrvatska stranka prava (HSP) smatra da je najbolje rješenje za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Diana Zelenika.

 "U svezi ovog pitanja i političkog smjera Hrvata u predstojećem razdoblju, apsolutno podržavamo stav predsjednika HDZ 1990 Ilije Cvitanovića da je vrijeme za ženu na čelo države. Najavljene kandidature predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednika DF Željka Komšića su pogubne za Hrvate u BiH jer Čović provodi prorusku politiku, a Komšić majorizaciju Hrvata u BiH. Stoga i pozivamo sve političke stranke, udruge i grupacije da podrže Zeleniku za člana jer jedino ta politika jamči prohrvatsku politiku u tom najvišem tijelu vlasti u Sarajevu", poručuju iz HSP-a.

Dodaju da je iz mnoštvo primjera do sada je vidljivo da predsjednik Čović provodi prorusku politiku i politiku dodvoravanja srpskoj politici koja je u posljednjih sto godina nanijela toliko štete Hrvatima, bilo u Republici Hrvatskoj ili BiH da ih ne može opravdati niti da Hrvatima vrate dio teritorije koji su nasilno ratom oduzeli i pripojili Republici Srpskoj.

"Srbijanski predsjednik Vučić se šeće Mostarom, i otvaraju sajmove dok niko ne pita gdje im je general Momčilo Perišić koji je prije nekoliko godina u ratu pucao po Mostarskoj katedrali, Ordinarijatu, Franjevačkoj crkvi s. Petra i Pavla i drugim javnim i privatnim objektima. Nitko ga ne pita za ratnu štetu. Treba biti iskren i reći da je jedino bošnjački član Predsjedništva u BiH principijelan po ovom pitanju i govori o srpskoj agresiji i ratnoj šteti. Možda će stožerni kritičari reći kako će u BiH proći žena u politici, pa nismo mi skandinavske zemlje!? Upravo stoga smatramo da je to prednost kandidata doktorice Diane Zelenike i da ona kao žena sa karijerom, iako nije akademik kao Čović, i dokazanim stavom može bolje ispregovarati i postići u različitim sastancima i lobiranjima za hrvatske nacionalne i političke interese. Na tragu ovog stava su bili i Bošnjaci, ali u zadnji trenutak je odustala Sebija Izetbegović, jer je kod Bošnjaka još uvijek jaka tradicija i dosta se pitaju džemati i nema istinske sekularizacije", ističe HSP.

Smatraju da Hrvati u BiH kao proevropski narod treba da podrži Zeleniku i tako otvore evropsku perspektivu BiH jer iz svjetskih centara moći dvojac Dodik-Čović su odbačeni i s njima više nitko ozbiljno ne računa.

"Kako i reče sam predsjednik Čović da ide na plan 'B' što znači da je drugi, a nama Hrvatima treba 'Prvi' da okupi preostale Hrvate u BiH i da povede narod u bolje sutra. Politika predsjednika Čovića je počela izgonom radnika iz Sokola, a završila izgonom Hrvata iz BiH, i to će na jesen za predstojeće Opće izbore u BiH biti zaustavljeno ulaskom hrvatskih oporbenih stranaka u institucije vlasti i Predsjedništvo BiH", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije