Sabolić: Hrvatska je spremna pomoći BiH na europskom putu

B. Turković
Sabolić: Hrvatska je spremna pomoći BiH na europskom putu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sa prezentacije u Sarajevu

Bitan nam je mogući napredak Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata. Hrvatska je spremna pomoći BiH na tom putu, svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice Europske unije.

Kazao je to danas u Sarajevu Ivan Sabolić, ambasador Hrvatske u BiH, na predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

"Vjerujemo kako će Bosna i Hercegovina uložiti napore u reformske procese  koji će biti prepoznati i pozitivno vrednovani, a u interesu svih građana i konstitutivnih naroda BiH", kazao je Sabolić na prezentaciji održanoj u zgradi Delegacije Europske unije u BiH.   

Sa prezentacije u Sarajevu - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sa prezentacije u Sarajevu

Kazao je da je u 29. godini samostalnosti i sedmoj godini članstva u Europskoj uniji Hrvatska prvi put na čelu EU te da je to historijski trenutak za ovu zemlju. Predsjedavanje, kako je kazao Sabolić, dolazi u trenutku velikih promjena za Uniju, na početku novog institucijskog i zakonodavnog ciklusa, kao i izazova koji nosi proces povlačnja Velike Britanije.

Kako je objasnio, vodeći se smjernicama novog Starateškog programa Evropske unije 2019. -2024. te hrvatskim pripritetima i odrednicamna, Hrvatska je pod motom„Snažna Europa u svijetu punom izazova“ pripremila šestomjesečni program predsjedavanja, utemljen na četiri prioriteta: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja se štiti i Europa koja je utjecajna.

Podcrtao je da će se Hrvatska zalagati za nastavak djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja.

"Posebnu odgovornost Europska nunija ima prema svom najbližem susjedstvu. Smatramo da europska perspektiva za naše neposredno susjedstvo nema alternative. Osim toga, svjesni smo transformacijske snage pristupnog procesa koji smo imali na vlastitom, vrlo zahtjevnom primjeru. Vjerujući čvrsto u europski identitet država evropskog jugoistoka, zalagat ćemo se za nastavak dosljedne , djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi kandidata i potencijalnih kandidata, uz puno ispunjavanje utvrđenih kriterija. Usredotočit ćemo se na postizanje napretka u pristupnim procesima. Zalagat ćemo se za otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom", kazao je Sabolić.

Vraćanje fokusa na zemlje jugoistoka Europe  i postizanje napretka u njihovom odnosu s EU, kako je dodao,  glavni je razlog zbog čega su odabrali da Zagreb  početkom maja bude domaćin sastanka na vrhu „EU- Zapadni Balkan“.

"Želimo da samit konkretizira europsku perpsektivu i da osnaži daljnju dinamiku  europskog puta nama susjednih država. Ovo je trenutak da Europska unija pošalje snažnu poruku regiji, zaključio je Sabolić, koji je na novinarsko pitanje odgovorio kako ne smatra da će se stupanjem na dužnost novog hrvatskog predjednika Zorana Milanovića politika prema BiH promijeniti. 

Ona, kako je objasnio, vrlo je jasna i i podrazumijeva podršku kandidatskom statusu BiH te očuvanju i zaštiti jednakopravnosti svih naroda.

Anketa RSA  - undefined

Foto: Printscreen: Anketa RSA

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler čestitao je Hrvatskoj na preuzimanju predsjedavanja te izrazio zadovoljstvo što će će region u tom periodu biti u vrhu priroteta.

Kazao je da se upravo vratio iz Brisela, te zaključio da nakon prošlosedmicčnih razgovora sa zvaničnicima ima puno dobre volje kada je riječ o BiH, a nakon 14 mjeseci zastoja. Kako je kazao, ono što danas imamo u BiH, nije rezultat dešavanja u proteklih nekoliko godina, već više od dvije decenije urušavanja sistema.

On je iznio i prioritete djelovanja u ovoj godini. Između ostalog, kazao je da su to izmjene u radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Izborni zakon te lokalni izbori. Najavio je više projekata za podršku unaprjeđenju izbornog procesa te izrazio uvjerenje da će oni biti provedeni u cijeloj državi, uključujući i Mostar.

„Ako ne budu održani izbori u Mostaru, to će zasjeniti izborni proces“, naveo je Sattler.

Sa prezentacije u Sarajevu - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sa prezentacije u Sarajevu

Dodao je da će u prioritetima biti i ekonomija, kako bi BiH bila privlačna za ulagače, zatim reforme u zdravstvu, a naveo je i problem zagađenja zraka.

„Ovo je pitanje pitanje života i smrti“, kazao je on, objasnivši da je to pitanje za sve nivoe vlasti.

Podcrtao je da na rješavanju problema trebaju raditi lideri, ali da je važno da uključi i civilni sektor. 

Sumirajući period od dolaska u BiH, u septembru prošle godine, kazao je da su napravljeni određeni iskoraci.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije izrazio je nadu da će političari i institucije u BiH iskoristiti trenutak hrvatskog predsjedavanja. 

Sa prezentacije u Sarajevu - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Sa prezentacije u Sarajevu

"Sve institucije BiH donijele su akcioni plan koji je dobio podršku Vijeća ministara. Akcioni plan je nešto na čemu trenutno radimo. Također, novi saziv Vijeća ministara je itekako zainteresiran za 14 ključnih prioriteta. Njihov dobar dio je nešto što ćemo morati isporučiti  prije samita u Zagrebu, da bi mogli razgovarati ozbiljno o budućim aktivnostima", kazao je Dilberović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije