Hrvatski ugostitelji traže sezonske radnike iz BiH, nude plaće i do 4.000 KM

Radiosarajevo.ba
Hrvatski ugostitelji traže sezonske radnike iz BiH, nude plaće i do 4.000 KM
Foto: Glas Srpske / Ilustracija
Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada su se mučili s manjkom radnika, hotelijeri i ugostitelji iz Hrvatske već sada krenuli su u potragu za radnom snagom u BiH za nadolazeću turističku sezonu, kojima su spremni da plate i do 2.000 eura mjesečno.

Iako je ljeto još daleko, hrvatski poslodavci, koji ove godine planiraju da angažuju hiljade stranih radnika, ništa ne prepuštaju slučaju, što potvrđuju brojni portali i društvene mreže koje pršte od ponuda za zapošljavanje u restoranima, kafićima i hotelima na tamošnjem primorju, prenosi Glas Srpske.

U oglasu jedne hrvatske turističke kompanije, čiji su predstavnici prije desetak dana boravili u Banjoj Luci, gdje su razgovarali sa zainteresovanim radnicima, navodi se da je najmanja plaća koju nude 1.000 eura.

"U našim hotelima i kampovima u Poreču, Rapcu, Dubrovniku, Krku i Rabu potrebno je više konobara, kuhara, sobarica i drugog osoblja. Smještaj i topli obrok idu na teret poslodavca", navedeno je u oglasu.

Na razgovoru sa predstavnicima ove kompanije bila je i pedesetogodišnja Banjalučanka Jelena M. koja kaže da je zainteresirana da tokom ljeta u Hrvatskoj radi kao sobarica.

"U Banjoj Luci godinama vodim kafić, ali stalno sam na nuli, pa sam odlučila da na ljeto odem do jadranske obale, da bi zaradila koju marku. Na sastanku su predstavnici hrvatske kompanije uzeli moje podatke i obećali da će se javiti u roku od deset dana", kazala je ona.

Interesiranje za posao u kuhinji na istom sastanku iskazao je David Štrkić, koji je po profesiji kuhar. On kaže da plaću nisu spominjali, ali, kako je čuo od drugih, nije niža od 1.100 eura.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma Željko Tatić kaže da mu se u proteklom periodu obratilo na desetine poslodavaca iz Hrvatske, koji uz dobru dnevnicu, sezoncima nude besplatan smještaj i hranu.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ističu da nemaju procjenu koliko će radnika iz BiH privremeno zaposlenje pronaći na Jadranskom moru, jer još nije potpisan sporazum o sezonskom zapošljavanju sa Hrvatskom.

Osim u Hrvatsku, sezonski radnici iz BiH svake godine trbuhom za kruhom odlaze i u primorske destinacije u Crnoj Gori i Italiji, ali i u Sloveniju, Austriju i Njemačku, gdje kompanije osim stalnih poslova poslije zimske pauze traže i sezonce. Prema podacima agencija za zapošljavanje u BiH, najveća potražnja vlada za ugostiteljima, građevincima i poljoprivrednicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije