Hrvatski državljani uhapšeni zbog krijumčarenja oružja i eksploziva iz BiH

Radiosarajevo.ba
Hrvatski državljani uhapšeni zbog krijumčarenja oružja i eksploziva iz BiH

Uskok je pokrenuo istragu protiv dvojice hrvatskih državljanina tereteći ih da su u sastavu zločinačke organizacije iz Nizozemske u Hrvatsku krijumčarili ecstasy, a iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku deset pušaka, optičku opreme za oružje i više od 37 kilograma plastičnog eksploziva.

Uskokova istraga protiv dvojca u dobi od 47 i 41 godine otvorena je nakon prijave policijske uprave brodsko-posavske, nakon čega im je određen istražni zatvor.

Starijeg okrivljenika terete da je s jednim nizozemskim državljaninom od kraja 2017. do 18. septembra u zajedničko djelovanje radi krijumčarenja droge i oružja povezao drugokrivljenog 41-godišnjaka, ali i više osoba s područja Hrvatske, Nizozemske i Bosne i Hercegovine.

Zločinački plan im je bila nabava, krijumčarenje i daljnja prodaja unaprijed dogovorenim kupcima velikih količina ecstasya i kokaina s područja Nizozemske u Hrvatsku te krijumčarenje i prodaja velikih količina oružja iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u zemlje zapadne Europe.

Kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljanina provela je brodsko-posavske policija u saradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te u koordinaciji s Uskokom.

Policija je oružje zaplijenila u januaru, a eksploziv u aprilu na području Slavonskog Broda i Okučana, dok je ecstasy zaplijenjen u septembru ove godine na području Vodnjana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije