Hrvatska raspisala nalog za hapšenje Zdravka Mamića, ali ga zakon u BiH štiti

Radiosarajevo.ba
Hrvatska raspisala nalog za hapšenje Zdravka Mamića, ali ga zakon u BiH štiti
Bosanskohercegovački ured Interpola zaprimio je zahtjev Republike Hrvatske za privođenje Dinamovog dužnosnika i prvostepeno osuđenog Zdravka Mamića, prema potjernici, tvrde hrvatski mediji.

Navodno, Mamić će biti priveden u Sud BiH kako bi se izjasnio o tome ima li bh. državljanstvo, te da li se protivi izručenju u Hrvatsku, prenosi Index.

Ipak, vrlo vjerovatno, Mamić neće biti izručen Hrvatskoj jer Mamića štiti član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima prema kojem državljanin BiH ne može biti izručen drugoj zemlji izuzev ako ne postoji bilateralni ugovor o izručenju. BiH i Hrvatska imaju taj ugovor, ali on datira od 2012. i ne važi za krivična djela počinjena ranije, a budući da se Mamić tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, ne postoje elementi za izručenje.

Podsjećamo, Županijski sud u Osijeku u utorak je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Europske unije izdan je europski nalog za hapšenje. Takav nalog raspisan je nakon što je Mamić pred ovim sudom osuđen na 6,5 godina, nepravomoćno, zbog finansijskih malverzacija u Dinamu, sklonio se u Međugorje s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo. .

I Hrvatska policija je, podsjetimo, na svojim stranicama objavila tjeralicu za Mamićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije