Hrvatska: Plenković nezadovoljan izborom Komšića u Predsjedništvo BiH

AA
Hrvatska: Plenković nezadovoljan izborom Komšića u Predsjedništvo BiH
Foto: AA / Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je kako izbor Željke Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nije dobar, kako za hrvatski narod u BiH, tako ni za samu državu.

Izbori / Komšić: Dragi Hrvati, ne strahujte od činjenice da ću ja biti u Predsjedništvu

Izbori 2018 / Komšić tokom izborne utrke: Šta je obećao novi član Predsjedništva

Plenković je na Gradskom groblju Mirogoj, nakon polaganja vijenaca povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, utvrdio kako je "ponovno, zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru koji postoji u Bosni i Hercegovini, došlo do situacije da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije biraju predstavnika u Predsjedništvu BiH drugom narodu“.

"Mislim da to nije dobro i da je cilj svih u Bosni i Hercegovini da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini BiH", izjavio je Plenković.

Dosadašnji politički angažman Dragana Čovića ocijenio je kvalitetnim, ali ipak, nedovoljno honorirarim na ovim izborima, kazavši kako je Čović napravio važan iskorak u približavanju te zemlje Europskoj uniji.

Plenković je čestitao svim izabranim političarima u BiH te poručio kako će kao hrvatski premijer nastaviti njegovati dobre odnose i suradnju Hrvatske sa BiH, uz zalaganje za principe jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u toj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije