Hrvatska odgovorila Predsjedništvu BiH: Ne kršimo ugovor o sukcesiji

Radiosarajevo.ba
Hrvatska odgovorila Predsjedništvu BiH: Ne kršimo ugovor o sukcesiji
Foto:Radios / Predsjedništvo BiH

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske odbacilo je danas navode Predsjedništva Bosne i Hercegovine da Hrvatska provedbom Zakona o raspolaganju državnom imovinom krši Ugovor o pitanjim sukcesije.

Predsjedništvo BiH je u srijedu nakon svoje prve sjednica zaključilo kako Hrvatska provedbom Zakona o raspolaganju državnom imovinom krši sporazum o sukcesiji bivše SFRJ te najavilo odgovarajuće pravne, političeke i diplomatske korake.

Ministarstvo kaže kako je Hrvatska bila spremna riješiti imovinsko-pravna pitanja s BiH sklapanjem dvostranog ugovora, kao što je to uradila sa Makedonijom i Slovenijom, ali je BiH prije potpisivanja odustala od već usaglašenog teksta.

Hrvatski Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom “ni na koji način ne dira u imovinskopravni status nekretnina koje su upisane kao društveno vlasništvo s pravom korištenja subjekata koji u Republici Hrvatskoj nemaju sjedište i pravnu osobnost (pa tako i onih iz BiH) i na koje se primjenjuje zabrana raspolaganja temeljem mjerodavnih propisa”, saopćilo je ministarstvo.

Dodaje se kako se tim Zakonom uredio način upravljanja nekretninama do sklapanja odgovarajućeg međunarodnog ugovora ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja konkretne nekretnine kad se na drugi način dođe do rješenja imovinskopravnog statusa.

Ministarstvo u saopćenju zaključuje kako će nakon dobivanja službenih informacija o potezima BiH, Hrvatska pripremiti službeni odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije