Jurišna puška, pištolji, snajperi... ponuđeni bh. vojsci i policiji

B. T.
Jurišna puška, pištolji, snajperi... ponuđeni bh. vojsci i policiji
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sa prezentacije

Prezentacija namjenske industrije Hrvatske za Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH održana je danas u Domu OSBiH u Sarajevu.

Ovaj događaj uslijedio je nakon što su prošle sedmice bh. proizvođači iz sektora namjenske industrije prezentirali svoje proizvode Ministarstvu odbrane Hrvatske.

Današnji događaj u Srajevu bio je rijetka prilika da se na jednom mjestu vide proizvodi hrvatskih proizvođača.

„Ovo je vrlo važan sektor, poznato je da je namjenska industrija BiH veliki izvoznik i poticaj za razvoj gospodarstva u BiH. Ovdje smo vidjeli koja su dostignuća firmi iz odbrambenog sektora Hrvatske, tako to može biti poticaj za bolju saradnju, zajedničko nastupanje na nekim tržištima, a sve u cilju boljeg opremanja Oružanih snaga BiH i daljeg razvoja gospodarstva“, kazao je pomoćnik minstrice odbrane BiH za za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić. 

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić podcrtao je da Hrvatska snažno razvija odbrambenu industriju, koja ide u korak sa modernim tehnologijama te godišnja proizvodnja iznosi oko 200 miliona eura.

„Taj podatak dovoljno govori kako je hrvatska odbrambena industrija jedan od pokretača gospodarstva. Ta industrija je već pokazala svoju inovativnost, proizvodi hrvatske odbambene industrije koriste se u IT sektoru, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, kazao je ambasador Sabolić.

Pomoćnih ministra odbrane Hrvatske Roman Mikulić istakao je da je današnji događaj vid jačanja saradnje dvaju ministarstva.

„I u budućnosti ćemo sigurno jačati saradnju dvaju ministarstava, naših vojski, tako da ćemo biti što spremniji u budućnosti odgovoriti na sve one izazove koji stoje pred nama“, kazao je Mikulić.

Ivan Knežević, predstavnik Agencije ALAN, hrvatske državne kompanije za oružje, danas je u Sarajevu prezentirao rad te institucije.

„Također, izvršio sam prezentaciju cjelokupne hrvatske odbrambene industrije, ističući one proizvode koji bi mogli biti od interesa za Oružane snage BiH, kao što su jurišna puška, pištolj, raznovrsni snajperi, kacige, zaštitna oprema...“, kazao je Knežević.

Nikica Pažin, predstavnik Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu istakao je da to tijelo, koje ima urede u Sarajevu i Mostaru, želi dati doprinos razvoju privrede dvije zemlje, pa su stoga i aktivan sudionik i današnjeg dođaja, na koji su izuzetno ponosni.

„U sklopu Hrvatske gospodarske komore djeluje zajednica proizvođača sredstava za posebne namjene, koja broji 43 člana“, objasnio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije