Hrvati se pitaju: Zašto je Vlada RH poslala 7,5 miliona KM u BiH, te 2,5 miliona Crkvi

Radiosarajevo.ba
Hrvati se pitaju: Zašto je Vlada RH poslala 7,5 miliona KM u BiH, te 2,5 miliona Crkvi
Foto: Index.hr / Vlada Hrvatske odlučila donirati Hrvatima u BiH 7,5 miliona KM

Tekst portala Index.hr objavljujemo u cijelosti bez intervencija izuzev što su iznosi u kunama promijenjeni u iznose u KM. Istraživanje hrvatskog portala možete pročitati na ovom linku.

“HDZ SE danas na Twitteru pohvalio “kontinuiranom pomoći naše Vlade Hrvatima u BiH - novih 25,8 milijuna kuna (više od 7,5 miliona KM) za bolnice, vrtiće, škole, domove…”, ističući da “Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem nastavlja s pružanjem snažne potpore Hrvatima u BiH”.

Doista, na sjednici 1. kolovoza, taman prije odlaska na godišnji odmor, Plenković i društvo su podržali to da se iz hrvatskog proračuna podijeli još 28,5 milijuna naših kuna u BiH, stoji u dokumentu koji nosi službeni naziv “Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu”.

Index je odlučio detaljnije istražiti na što su točno otišli novci hrvatskih poreznih obveznika.

Financiraju se programi iz kulture, obrazovanja, zdravstva i ostalog

“Republika Hrvatska, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, kontinuirano skrbi o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini čime se ujedno potvrđuje snažna potpora i odgovorna politika Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi”, navodi se u odluci, a za njenu provedbu je zadužen Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji vodi HDZ-ovac Zvonko Milas.

Programima i projektima iz područja kulture dodijeljeno je 6 milijuna i 820 tisuća kuna (oko 1,8 miliona KM), za obrazovanje i znanost odlazi 6 milijuna i 290 tisuća (oko 1,6 miliona KM), za zdravstvo odlazi 6 milijuna i 120 tisuća (1,6 miliona KM), a za projekte ostalih područja još 6 milijuna i 570 tisuća kuna (više od 1,7 miliona KM). Sveukupno je to 25 milijuna i 800 tisuća kuna.

Većinu novca za kulturne programe i projekte zapravo dobiva Katolička crkva

Znakovito je da Plenkovićeva vlada i HDZ kao potporu Hrvatima vide izdašno financiranje Katoličke crkve u susjednoj državi. Tako će, među ostalim, 400 tisuća kuna (106.000 KM) pripasti Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, 450 tisuća (119.000 KM) franjevačkom samostanu u Tuzli, franjevcima u Ljubuškom i Tolisi ide ukupno 700 tisuća (185.000 KM), dok franjevačkom samostanu Plehan RH daje pola milijuna kuna (132.000 KM). Dakle, za samo pet crkvenih lokacija Hrvatska će iskašljati dva milijuna kuna (530.000 KM)!

No Katolička crkva u BiH uspješno siše hrvatski proračunski novac i na druge načine. Njima se daju sredstva i za programe u kulturi, obrazovanju i u zdravstvu. Vlada RH tako financira 34 programa i projekta u kulturi, no kada se pogleda tko taj novac dobiva, jasno je da su 16 primatelja razne crkvene ustanove, dakle skoro pola od sveukupnog broja odobrenih projekata za financiranje. Oni će dobiti skoro 4 milijuna kuna (malo više od milion KM) od sveukupnih 6,8 milijuna kuna (1,8 milona KM) koje, kao, idu za kulturu. Katolička crkva je samo iz programa za kulturu Hrvata u BiH koje financira hrvatska vlada dobila više od pola sredstava.

Crkva siše novac i za programe u obrazovanju i zdravstvu

Tu naravno pohlepa Katoličke crkve ne staje, pa je od 17 projekata iz područja znanosti 5 crkvenih, na koje odlazi oko milijun i tristo tisuća kuna (345.000 KM) od sveukupno 6,3 milijuna (skoro 1,65 miliona KM) za ovo područje. Crkva se ugurala i u programe zdravstva, u kojima od 6,1 milijun kuna (malo više od 1,6 milona KM) dobiva milijun i 550 tisuća (411.000 KM), a i u ostalim programima dobiva 360 tisuća kuna (skoro 100.000 KM) od sveukupno 6,5 milijuna.

Kad se sve to zbroji, od 25,8 milijuna koje RH po odluci Plenkovićeve vlade daje za pomoć Hrvatima u BiH, Katolička crkva dobiva oko 7,2 milijuna kuna (malo manje od 2 miliona KM).

Hrvatska financira Čovićevu stranačku televiziju

Hrvatska će s 450 tisuća kuna (skoro 120.000 KM) financirati i obnovu i opremanje Hrvatske radiotelevizije Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru.

Ovo je možda i najskandaloznije od svega u odluci Plenkovićeve vlade i to iz nekoliko razloga. Već sada je jasno da ta televizija neće funkcionirati kao profesionalan i objektivan javni servis, nego kao propagandni stroj Dragana Čovića, HDZ BiH i Katoličke crkve, pa Hrvatska de facto daje novac za stranačku televiziju svoje sestrinske stranke u susjednoj državi. Nadalje, skandalozan je naziv te televizije, u kojem se spominje od Haškog suda, kao udruženi zločinački pothvat, osuđena Herceg Bosna.

Ima tu i nekih posve bizarnih detalja, poput onoga da RH s milijun i pol (skoro 400.000 KM) kuna financira nešto što službeno nosi naziv Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” u Biloj. To dakle nije normalna bolnica, to je HRVATSKA bolnica, valjda zdravstvena ustanova u kojoj smiju samo raditi Hrvati i koja samo liječi Hrvate? Inzistirati na pridjevu “hrvatski” ispred imena bolnice je posljednji stupanj nacionalističkog ludila. Primjerice, u Mostaru imamo Sveučilišnu kliničku bolnicu, koja ne nosi naziv Hrvatska sveučilišna klinička bolnica. RH bi, s obzirom na to koliko novaca daje za tu bolnicu, trebala inzistirati da se njen službeni naziv vrati u područje normalnosti i pristojnosti.

Dajemo milijun kuna za dvorane u Čitluku i Širokom Brijegu

Nejasno je i zašto RH daje 400 tisuća kuna (106.000 KM) za sportsku dvoranu na Kupresu, a za onu u Čitluku čak pola milijuna (132.000 KM). Čitluk sigurno nije neka siromašna općina koja ne bi mogla sama sebi izgraditi dvoranu, no zato bez sportske dvorane ostaju mnoga mjesta i škole u Hrvatskoj. Pola milijuna kuna (132.000 KM) dobiva i bogati Široki Brijeg, i to za izgradnju nečega što se zove Kulturno-športski dom Jare.

Zapanjujuće je i koliko novaca RH daje za obnovu raznih crkava i samostana u BiH. Umjesto da se novac ulaže u održivi razvoj, pokretanje proizvodnje ili živu kulturu, milijuni odlaze na to da se obnove nekretnine Katoličke crkve, kao da ona nema novaca za to. Neki izvrsni projekti, poput West Herzegowina Festa, dobivaju simbolične iznose od 40 tisuća kuna (malo više od 10.000 KM), dok se bez problema daje 320 tisuća (85.000 KM) za nekakav pastoralni centar u Podmilačju.

O tome treba li i kako RH pomagati bosanskohercegovačkim Hrvatima svakako vrijedi raspravljati, te pomoć iz državnog proračuna ne treba a priori odbaciti. Ali način na koji to radi HDZ je potpuno promašen. Iz priloženog se vidi da to nije pomoć običnim ljudima, nego političkim i vjerskim moćnicima koji su se ionako već lijepo obogatili na račun naroda”, piše Index.hr.

Glas naroda

Hrvatski portal svoje čitaoce pitao je:

"Što vi mislite? Treba li vlada poklanjati naše milijune Crkvi u BiH? Recite nam u anketi!"

Za oko sat vremena na ovo pitanje je odgovorilo skoro 4.000 čitaoca, a njih 89 posto smatra da je ovo skandalozno i da Hrvatska ne treba da BiH poklanja novac svojih poreskih obveznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije