Alema Dolamić bori se da vrati sestru iz ISIL-a: Muž je iz Tešnja odveo u Siriju

Radiosarajevo.ba
Alema Dolamić bori se da vrati sestru iz ISIL-a: Muž je iz Tešnja odveo u Siriju
Problem odlaska građana Bosne i Hercegovine na ratište u Siriji već godinama predmet je istraživanja brojnih sigurnosnih agencija u našoj državi, ali i interesiranja javnosti, no tek nedavno pokrenuto je pitanje odlaska žena na strana ratišta.

Tačnije, Alema Dolamić čiju sestru je, s osmogodišnjom kćerkom, 2014. godine muž odveo u Siriju aktualizirala je ovo pitanje prvi put progovorivši javno o odlasku žena iz BiH na strana ratišta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Alemina sestra s mužem Nerminom Jahićem, koji se borio na strani takozvane Islamske države, već gotovo četiri godine boravi u Siriji, iako je njen muž poginuo još prije godinu dana, početkom 2017. godine. Nakon toga Alemina sestra ostala je u Siriji s kćerkom i još dvoje djece koje je rodila u Siriji.

"Ona je njega upoznala putem Facebooka. Znate kako to hoda. I to nije trajalo, možda dvije sedmice. I to njihovo upoznavanje, i njena udaja i to je to. Ona je znači otišla za njega 8. januara 2014. godine. Već u desetom mjesecu... su bili u Siriji", ističe Alema Dolamić.

Alemina sestra čije ime iz sigurnosnih razloga ne objavljujemo kao ni lokaciju na kojoj je trenutno, kaže da je muž njene sestre u Siriju otišao da se bori na strani tzv. Islamske države.

"On nije Nermin Jahić za njih, on je, on se zvao Ebu Zekerija, sve mi se čini. On je s njima sklopio ugovor, odatle nema izlaska. Iz ISIL-a. Znači, nema ti izaći. Ili ćeš poginuti na ratištu ili će te oni ubiti ako pokušaš pobjeći", dodaje Dolamić.

Dok je njena sestra živjela u predjelima koje su kontrolirali militanti IS-a, morala je živjeti prema njihovim pravilima.

"Najgora mi je scena od samog saznanja da je ona dole, vjerujte da svaku poruku kad dobijem, ja sam očekivala – poginula je. Kaže bombarduje se već 24 sata. Pa rekoh idi gdje u podrum. Kaže ona meni, napisa – Pa odakle mi podrum. Nema toga. Nego ako te strefi, strefilo te i to je to. Sad neko je došao u tu kuću gdje su, bilo je tu više žena. I ona kaže – Alema ja čujem i pucanje i sad između... normalno ISIL-ovci, s kim su sad ratovali, ne znam. I ja kažem – Ima li ikave šanse da bježiš odatle. Kaže ona – pa gdje ću. I kaže ona meni – Pa šta ću, podijelili su nam pojaseve. Ja njoj napišem – Kakve pojaseve? Mislim, znam ja sad šta su njoj dali. Kaže ona - Pa u slučaju da oni uđu...“, priča Alema, aludirajući na to da žene u ovoj zajednici dobijaju pojase za bombaše samoubice.

Od samog odlaska Alema je pokušavala sestru vratiti u Bosnu i Hercegovinu, ali je tek nakon pogibije muža Alemina sestra zatražila da joj pomogne da napusti Siriju. Alema je, od svih članova porodice osoba iz BiH koje su otišle u Siriju, jedina javno progovorila i zvanično pokrenula proces povratka u BiH. Pomoć je tražila od zvaničnih bh. institucija i ambasada u Jordanu i Turskoj, ali i humanitarnih organizacija.

"Eto četvrta je godina, malo, kako bih rekla, i mediji, malo i ti roditelji o svemu tome šute. Trebalo se od samog početka, trebali su se nekako skupiti pa razmijeniti informacije – moje dijete je ovdje, moj sin je ovdje, moja je kćerka tamo... razumijete... pa na bilo kakav način im pomoći", pojašnjava Alema.

Alemina borba još nije gotova, ali nada se da bi uskoro mogla vidjeti svoju sestru i njenu djecu u BiH. Oni su trenutno u izbjegličkom kampu u Siriji, gdje je još nekoliko žena iz BiH i regije Balkana koje dijele sudbinu Alemine sestre.

"Da mogu, svaku bih ženu vratila. Nebitno samo iz Bosne, iz bilo koje zemlje“, kaže Alema za Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije