Hodžić: Ove godine očekujemo bolji upis, ali ne i potpunu realizaciju konkursa

Fena
Hodžić: Ove godine očekujemo bolji upis, ali ne i potpunu realizaciju konkursa
Foto: Fena / Aida Hodžić

U skladu s Akademskim kalendarom Univerzitet u Sarajevu (UNSA) objavio je 8. juna Konkurs za upis studenata u akademskoj 2018/2019. godini koji omogućava upis 6.909 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 4.219 studenata na drugi ciklus studija, te 150 kandidata na stručni studij, na više od 400 studijskih programa. Ove godine prvi put Univerzitet u Sarajevu upisuje 150 studenata na stručne studije.

Pravo upisa na Univerzitet u Sarajevu imaju državljani Bosne i Hercegovine, koji su završili četverogodišnje srednje obrazovanje i maturanti međunarodnih srednjih škola.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Aida Hodžić kaže da na Univerzitetu u Sarajevu nastavu pohađa oko tri posto stranih studenata.

"Dakle i strani državljani mogu upisati Univerzitet u Sarajevu, a ono što treba da urade je priznavanje inostrane diplome srednje škole. Omogućeno im je da uđu u proceduru upisa i prije nego završe proces priznavanja, pod uvjetom da dostave dokaz da su predali dokumentaciju priznavanje diplome. Uvjet za upis na drugi ciklus studija imaju studenti koji su završili prvi ciklus studija. Drugi ciklus studija organiziran je u trajanju od jedne ili dvije godine", naglasila je ona u razgovoru za Fenu. 

Podsjeća da je UNSA radio analizu upisa za period od akademske 2005/2006. godine do 2017/2018. godine, a prekretnica, odnosno godina u kojoj broj upisanih počinje da se smanjuje je akademska 2008/2009. godina.

"To upućuje na demografski pad kao ključni razlog, zatim migracije, a prošlu godinu karakterizira prelazak s osmogodišnjeg na devetogodišnje osnovno obrazovanje. Ove godine očekujemo veći upis, ali s obzirom na dva faktora (demografski pad i migracije) koji su perzistentni, ne očekujemo potpunu realizaciju konkursa", naglasila je.

Kako je kazala, svi univerziteti na svijetu, pa tako i Univerzitet u Sarajevu, planira upisne kvote prije svega na osnovu raspoloživih kapaciteta, ljudskih, materijalnih i prostornih resursa, normativa i standarda, uz procjenu interesa za studij, kretanje na tržištu rada i samo tržište rada.

"Studenti koje upisujemo u ovoj akademskoj godini bit će na tržištu rada u najboljem slučaju za tri godine, nerijetko za pet, šest ili više godina. S tim u vezi, moramo praviti projekcije šta će biti potrebe tržišta rada za pet odnosno deset godina. Prilikom planiranja upisnih kvota Univerzitet u Sarajevu konsultirao je „tržište rada“ te brojne studije projekcija šta je to što će biti potrebno u narednom periodu", naglasila je.

Tržište rada se, kaže prof. Hodžić, uključuje i mnogo ranije, od trenutka kreiranja i realizacije studijskih programa.

"Privreda je direktno ove godine tražila stručne studije i Univerzitet u Sarajevu je odgovorio na taj zahtjev kreiranjem dva studijska programa, odnosno dva stručna studija, a to su Informacione tehnologije i Softver inženjering na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu. Tržište rada uključuje se i tokom nastavnog procesa, jer smo u mogućnosti do 30 posto fonda sati angažirati stručnjake iz prakse, kao i kroz studentsku praksu i izradu završnih radova", kazala je.

Zadaća Univerziteta je, istaknula je, da obezbijedi zapošljivost kadra, a to znači da osposobi kadar da iskaže stručne sposobnosti i da se zadrži na radnom mjestu godinu dana.

"Za naredni korak su zaduženi društvena zajednica, politika i vlada koji stvaraju uvjete i poticajne mjere za zapošljavanje, zatim poslodavci koji trebaju vršiti pozitivnu selekciju, te one koji su zapošljivi, odnosno sa najboljim kompetencijama i vještinama, u konačnici i zapošljavati", dodaje.

Mišljenja je da nijedan univerzitet ne školuje kadar isključivo za lokalno tržište, a kadrovi školovani na UNSA zapošljivi su na razvijenim tržištima rada podjednako kao i na lokalnom.

"S druge strane, zadaća univerziteta je i više od toga. Univerzitet je nosilac svih društvenih promjena, nosilac privrednog razvoja društva u cjelini", naglasila je.

Napominje da je u Bosni i Hercegovini svega 12 posto kadra visokoobrazovano.

Upitana koliko se u proteklom periodu radilo na poboljšanju kvalitete nastavnog procesa i značajnijem promoviranju ponude na fakultetima UNSA, profesorica Hodžić kaže da samo u protekloj godini imaju desetke novih studijskih programa koji su razvijeni i realiziraju se u skladu s potrebama tržišta rada.

Izdvaja studijske programe sa Microsoftom, Javne nabavke u upravi, Međunarodna i regionalna sigurnost, Zaštita od prirodnih katastrofa, Dentalna higijena, Upravljanje u kriznim situacijama, Islam u Evropi, Jedinstveno zdravlje i drugi. Sve su to, kaže, načini poboljšanja kvaliteta nastavnog procesa.

"Prijavljivanje je moguće s originalnim ili ovjerenim kopijama traženih dokumenata, čime je Univerzitet u Sarajevu omogućio budućim studentima prijavu na veći broj fakulteta/akademija. Također, pravo učešća na Konkursu pod jednakim uvjetima imaju i kandidati sa završenom srednjom školom po međunarodnim programima koji su odobreni od nadležnog ministarstva. Kandidate sa završenom srednjom školom po međunarodnim programima koji su odobreni od nadležnog ministarstva, a čiji se rezultati međunarodne eksterne mature objavljuju u augustu ili septembru, organizaciona jedinica je dužna uključiti u postupak za upis i prije izdavanja dokaza o položenoj eksternoj maturi", kazala je.

Bodovanje uspjeha tih kandidata se vrši na osnovu predviđenih ocjena (forecast grades) za eksternu maturu koje daju predmetni profesori, uz obavezu dostavljanja certifikata i/ili diplome prije početka studijske godine. Kandidate sa ocjenom A*, A, B i C iz stranog jezika organizaciona jedinica je dužna osloboditi obaveze polaganja tog stranog jezika ako je to uvjet za upis na odgovarajući studijski program.

"Ove godine smo predvidjeli više prijavnih/upisnih rokova pri čemu svaki od njih ostaje otvoren najmanje 15 dana i blagovremeno se oglašava na web stranicama i oglasnim pločama. Dok fakulteti/akademije ne popune kvote imaju mogućnost raspisivanja prijavnih/upisnih rokova uz poštivanje zakonske procedure", istaknula je.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA prof. dr. Aida Hodžić podsjeća da je UNSA, u namjeri da olakša donošenje odluke o odabiru pravog puta za budućnost, a u korak s današnjim potrebama društva, maturantima i njihovim roditeljima omogućio da za informiranost o fakultetima i akademijama koriste i web vodič za buduće studentewww.upis.unsa.ba, te se informiraju putem Facebook stranice Univerziteta u Sarajevu i zvaničnog Instagram profila #univerzitetusarajevu.

Univerzitet u Sarajevu donio je odluku da prvi upisni/prijemni rok na fakultetima/akademijama UNSA (kod kojih se završavao ranije) bude produžen zaključno sa 29. junom. Odluka je donesena na zahtjev Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, a u vezi sa postojanjem osnovane bojazni da bi kandidati s područja Kantona Sarajevo u prvom upisnom roku mogli neopravdano biti dovedeni u nepovoljniji položaj zbog različite dinamike izdavanja diploma srednjih škola, odnosno da bi mogla biti popunjena sva mjesta koja su prema Planu upisa predviđena za kandidate koji se finansiraju sredstvima iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije