HNS o sporazumu tri stranke: Iskoristiti podršku međunarodnih aktera

Radiosarajevo.ba
HNS o sporazumu tri stranke: Iskoristiti podršku međunarodnih aktera

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine je ponovo komentarisao sporazum Stranke demokratske akcije, Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice o formiranju vlasti na državnom nivou. Osvrnuli su se i na ulogu međunarodnih aktera.

Hrvatski narodni sabor je sebe okatakterisao kao predvodnikom politike dijaloga, dogovora, pravednih rješenja i upornog zalaganja za hitno formiranje vlasti. Ocijenili su da je dogovor trenutak koji treba iskoristiti za formiranje, kako su naveli, funkcionalne vlasti.

"U prilog činjenici brzog formiranja vlasti ide i potpora svih relevantnih prijatelja ove zemlje, poput Izaslanstva Europske unije, ali i Washingtona, koji podržavaju sporazum lidera..., te koji su zagovornici što skorijeg napretka i formiranja vlasti, ali i ispunjavanja uvjeta za put Bosne i Hercegovine u Eropsku uniju i NATO", naglasili su.

Hrvatski narodni sabor je poručio da vjeruje da će ključni međunarodni akteri aktivno i u potpunosti podržati provedbu cjelokupnog sporazuma, kojega su potpisali lideri, kako su naveli, pobjedničkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Mišljenja su da je pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog  značaja za Bosnu i Hercegovinu, te da su  "europske i euroatlantske integracije budućnost Bosne i Hercegovine, njenih konstitutivnih naroda i svih građana". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije