HNK: Rodilje će primati 100 posto plate tokom porodiljskog odsustva

Radiosarajevo.ba
HNK: Rodilje će primati 100 posto plate tokom porodiljskog odsustva
Foto: Profimedia / Ilustracija
Predsjednik Vlade Hercegovačko-nertevanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg najavio je kako će uskoro plaćanje porodiljskog odsustva za roditelje u ovom kantonu biti vraćeno na 100 posto, piše Večernji list BiH.

Naime, nakon što je usvojen Zakon o zaštiti porodice s djecom, rodiljama koje su u radnom odnosu određeno je da će primati 80, a ne 100 posto plate.

Riječ je o asurdnoj odluci, piše list, jer je toj kategoriji Zakon o zaštiti porodice s djecom smanjio primanja. I takvo je stanje trajalo već mjesecima. Herceg je najavio kako će hitno biti ukinuta ova odredba, već do kraja ovoga mjeseca.

Promjene od juna

"Očekujem kako će od juna rodilje u kantonu primati 100 posto plate, a ne 80 kako je bilo do sada. Resornim ministrima naložio sam da urade određene analize i dostave podatke o učincima Zakona o zaštiti porodice s djecom'', rekao je Herceg za Večernji list.

Dodao je kako će se nakon ovih analiza vidjeti na koji način Zakon treba mijenjati kako bi bio učinkovitiji i bolji nego što je to sada slučaj.

"Mi smo na početku primjene Zakona rekli kako ćemo nakon nekoliko mjeseci vidjeti kakvi su učinci i što trebamo mijenjati. Očekujem da će ministri uskoro dostaviti tražene analize i onda ćemo znati u kojem smjeru će promjene Zakona ići. U svakom slučaju, Zakon o zaštiti porodice će biti izmijenjen'', objasnio je Herceg.

Inače, dio razloga zbog kojih su sindikati prosvjete najavili mogućnosti štrajka bio je u tome što su lični dohoci rodilja smanjeni na 80 posto tokom porodiljskog dopusta. Sada će pravila biti promijenjena i rodilje će ipak primati punu platu.

"Zakon nije usvojen kako bi rodiljama u državnim institucijama i kompanijama bila smanjena plata tokom rodiljskog odustva nego kako bi rodilje koje rade u privatnim kompanijama konačno dobile potrebnu zaštitu od zlonamjernih poslodavaca. Bilo je mnogo slučajeva u kojima su trudnice dobivale otkaz jer su ostajale u drugom stanju, a Zakon o zaštiti porodice predvidio je stroge kazne za ovakvo ponašanje poslodavaca. Mi smo rekli kako je Zakon potrebno doraditi i očekujemo kako će to uskoro biti učinjeno'', zaključili su sagovornici iz Vlade HNK-a.

Pet miliona maraka

Inače, Zakon o zaštiti porodice je donio godišnji trošak od pet milona maraka. Herceg i njegovi saradnici su u više navrata poručivali kako su svjesni da je dječji doplatak nizak te kako ga treba povećavati, ali u ovome trenutku nije se moglo osigurati više novca u proračunu za ovu namjenu.

Ostaje za vidjeti hoće li se nakon najavljenih analiza stanje promijeniti i kada su u pitanju djeca, a ne samo rodilje.

S obzirom na velike zahtjeve sindikata, teško je za očekivati da će Vlada HNK-a uspjeti osigurati više novca za spomenute kategorije proračunskih korisnika. Više podataka o ovoj temi trebalo bi biti poznato za nekoliko sedmica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije