HNK: Počeo generalni štrajk ljekara, pacijenti neće biti ugroženi

Anadolija
HNK: Počeo generalni štrajk ljekara, pacijenti neće biti ugroženi
Nakon brojnih pokušaja ostvarivanja svojih prava, danas su doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona obustavili rad u svim zdravstvenim ustanovama i stupili u generalni štrajk.

Potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a Elvedin Habibija istakao je da je odluka o stupanju u generalni štrajk jednoglasno donesena i da je to jedini potez koji su ljekari mogli napraviti nakon brojnih pokušaja da se izbore za svoja prva, koja uživaju njihove kolege u ostalim kantonima Federacije BiH.

"Ostajemo u štrajku dok Vlada ne promijeni odluku da će nam udovoljiti za poseban kolektivni ugovor i posebne pregovore. Znači ovoga puta ne prekidamo mi štrajk, nego Vlada prekida štrajk", rekao je Habibija.

Doktori medicine i stomatolozi, kako je istakao, traže samo svoja prava koja uživaju liječnici u svim kantonima, osim u HNK-u. 

Zahtjevi prosvjednika su povećanje satnice s trenutne dvije KM na 2,6 KM te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe ljekara - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste, kako je to urađeno u svim kantonima u Federaciji BiH.

"Ne tražimo ništa više nego što imaju ljekari u svim ostalim kantonima i to sto puta ponavljamo", kazao je Habibija.

Iako je ministar zdravstva HNK-a Goran Opsenica upozorio sindikat da je ovaj štrajk nezakonit, Habibija ističe da je sindikat ispoštovao svu proceduru i da neće odustati o zahtjeva.

"Potpisali smo sporazume, poslali zahtjeve za mirovno vijeće. Sve što piše u Zakonu o štrajku smo ispoštovali i imamo podršku oko 700 članova koji su suglasni da se štrajk ne prekida do ispunjenja zahtjeva", ističe Habibija.

Za vrijeme generalnog štrajka, kako je ustvrdio, neće biti ugrožen nijedan pacijent. Svi kojima bude potrebna medicinska pomoć, bit će primljeni.

Za vrijeme generalnog štrajka, kako je poručio, radit će samo dežurni ljekari za hitne slučajeve. Ljekari će obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije