Heroj odbrane Goražda Ahmet Sejdić oslobođen svih optužbi

Radiosarajevo.ba
Heroj odbrane Goražda Ahmet Sejdić oslobođen svih optužbi
Foto: Birn / Ahmet Sejdić

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine pravosnažno je oslobodilo svih optužbi Tužilaštva BiH Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije RBiH (ARBiH) i heroja odbrane Goražda.

Ova informacija danas je i zvanično potvrđena iz Suda Bosne i Hercegovine.

- Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, nakon održane javne sjednice, dana 27. decembra godine, donijelo je presudu kojom je žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine djelimično uvažilo, te prvostepenu presudu broj S1 1 K 020481 16 Kri od 16.7.2019. godine, preinačilo na način da je prema optuženom Ahmetu Sejdiću odbilo optužbu za tačke optuženja od kojih je Tužilaštvo odustalo izmijenjenom optužnicom od 26.2.2019. godine. U preostalom dijelu, žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine je odbijena kao neosnovana i prvostepena presuda potvrđena“, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Pojašnjeno je da je Ahmet Sejdić prvostepenom presudom oslobođen od optužbe da je kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba između ARBiH i Vojske RS, naredio, podstrekavao, pomagao, učinio, dozvolio, omogućio, saglasio se ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protivzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanja prema civilima i ratnim zarobljenicima, te iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređena lica u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenje) i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine stanovništva.

Protiv navedene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Javna sjednica vijeća Apelacionog odjeljenja održana je 27. decembra 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije