Helikopter Oružanih snaga BiH gasio šumski požar kod Drvara

Radiosarajevo.ba
Helikopter Oružanih snaga BiH gasio šumski požar kod Drvara
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Drugi helikopterski skvadron br ZS i PZO koji je lociran u kasarni Rajlovac OS BiH, 24. jula 2019. godine u poslijepodnevnim satima dobio je hitan poziv za angažovanje helikoptera MI-8 MTV radi gašenja šumskog požara nastalog na širem području općine Drvar, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

„Po dobijanju zadatka, helikopterska posada u najkraćem roku izvršila pripremu i bila spremna za polijetanje. Helikopter MI-8 MTV 2.HS-a izvršio je polijetanje iz Rajlovca za Drvar u 17:15 sati.
Ističemo da je ovo bila prva ovogodišnja misija pomoći civilnim strukturama u gašenju požara.
Za izvršenje ovog zadatka angažovano je deset pripadnika 2.HS-a od kojih su pet članovi posade i pet zrakoplovnih tehničara za podršku letenja te jedan helikopter MI-8 MTV. Angažovanje helikoptera 2.HS-a je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite, a civilne strukture vlasti općine Drvar su izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalnost“, pojašnjeno je.

Dodaje se da tokom izvršenja misije gašenja požara posada 2.HS-a se pridržavala svih propisanih procedura te su dodijeljeni zadatak izvršili sigurno i bez problema.

Aktivnosti na gašenju požara se nastavljaju do konačne lokalizacije. Helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH pokazuju visok nivo obučenosti i spremnost za izvršenje zakonom propisane misije podrške civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda“, naglašeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije