HDZ neće podržati formiranje rezervnog sastava policije u FBIH

Fena
HDZ neće podržati formiranje rezervnog sastava policije u FBIH
FOTO: Fena / Sjednica HDZ-a u Mostaru

Predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS Mladen Bošković izjavio je danas da taj klub ne bi podržao eventualno donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

To je Bošković kazao na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj sigurnosnoj situaciji u kontekstu najava i aktivnosti bh. entiteta RS na uvođenju vlastitog rezervnog policijskog sastava.

Bošković je kazao da njegov zastupnički klub podržava kadrovsku popunu redovne policije u FBiH i opremanje policijskih struktura kako to nalažu propisi. Pritom je naveo stav komadanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Martina Dorfera da priče i politički diskursi u entitetima o rezervnim sastavima policije ne doprinose miru i stabilnosti, naprotiv.

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma održava se na inicijativu zastupnika kluba DF-GS. Početni materijal za raspravu o sigurnosnim izazovima, nakon što je bh. entitet RS najavio formiranje vlastitog rezervnog policijskog sastava, prezentirao je član tog kluba Hajrudin Žilić.

Između ostalog je podsjetio na nedavnu nabavku 2.500 automatskih pušaka u RS-u.

Hasan Muratović iz Socijaldemokratske partije BiH je kazao da tu nije riječ o policijskom već o vojnom oružju.

Parlamentarna komisija za sigurnost je predložila zaključke današnje sjednice, a prema interpretaciji člana tog tijela Damira Mašića, formiranje rezervnog sastava policije u FBiH je spomenuto je kao jedna od mogućnosti ako Republika Srpska nastavi aktivnosti na formiranju njenog rezervnog sastava.

Irfan Čengić iz SDP-a je konstatirao, pak, da sjednica, evidentno, neće ishoditi recipročnom mjerom u Federaciji BiH jer je HDZ-HNS već najavio da je ne bi podržao.

U diskusijama su neki članovi Predstavničkog doma postavili pitanje i da li je uopće bilo vrijeme za održavanje ove sjednice budući da priče o 'rezervnim sastavima' mogu dodatno podgrijati strah i tenzije u javnosti.

Elzina Pirić iz zastupničkog kluba Pokreta demokratske aktivnosti smatra da nije trebalo jer umjesto o 'rezervim sastavima', treba se okrenuti pričama o boljoj budućnosti.

Ismet Osmanović iz Kluba Stranke demokratske akcije je konstatirao da je Predstavnički dom nepripremljeno ušao u ovu sjednicu jer su za rješavanje ovog pitanja neophodni politička pragma, iskustvo i politička odgvornost prvenstveno, a ne 'ići grlom u jagode'.

Trenutno je na sjednici pauza kako bi predlagači usuglasili predložene zaključke o kojima treba da glasa Predstavnički dom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije