Hau jes nou: Naši političari i strani jezici

Radiosarajevo.ba
Hau jes nou: Naši političari i strani jezici

U današnjem svijetu nezamislivo je ne govoriti barem jedan strani jezik.

Posebno se od političara očekuje da u svom repertoaru imaju više vještina od prosječnih građana, pogotovo kada je riječ o komunikaciji, i verbalnoj i neverbalnoj.

Državni lideri tako bi trebali govoriti najmanje jedan strani jezik, no u bh. vladi barem trojica ne govore niti jedan strani jezik (ili im se to nije činilo bitno spomenuti u biografiji). U Predsjedništvu neki „veoma slabo“ govore strane jezike, dok je čelništvo bh. parlamenta potpuno neuko po ovom pitanju.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, prema biografiji koja stoji na web-stranici Stranke demokratske akcije (SDA), govori dva jezika, engleski i njemački.

Jedan od njegovih zamjenika je Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, ali, bez obzira na to što obavlja funkciju koja podrazumijeva česte kontakte sa stranim funkcionerima, nije poznato da li govori ijedan strani jezik.

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sjedi trojac Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Ivanić govori engleski i njemački jezik, Izetbegović engleski, dok Čović "veoma slabo" govori engleski i ruski jezik.

Drugi Zvizdićev zamjenik je Vjekoslav Bevanda, ministar za finansije i trezor. Niti on u svojoj biografiji nije naveo da li govori neke strane jezike...

A u Vijeću ministara, još je sedam državnih ministara. Ministarstvo za vanjske poslove BiH vodi ministar Igor Crnadak. Šef bh. diplomatije govori engleski jezik.

Dragan Mektić je državni ministar za sigurnost, a i on je u biografiji izbjegao navesti da li govori neki strani jezik. Za pretpostaviti je da ne govori.

Što se tiče Parlamenta BiH, Predstavnički dom vodi Šefik Džaferović koji ne govori niti jedan strani jezik, dok njegov kolega koji predsjedava Domom naroda Bariša Čolak govori njemački, ali „pasivno“.

Marina Pendeš, državna ministrica za odbranu, govori dva strana jezika, engleski i njemački, a druga ministrica u Vijeću Ministara Semiha Borovac, koja vodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, govori engleski jezik.

U Ministarstvu za pravdu, prvu fotelju čuva Josip Grubeša. Grubeša govori njemački jezik.

Slavko Matanović bh. je ministar za komunikacije i promet. Inače je profesor engleskog jezika, a govori i italijanski.

Spomenimo još i Adila Osmanovića, ministra za civilne poslova BiH i najvećeg poliglotu u Vijeću ministara BiH, koji, prema biografiji na stranici SDA, govori čak tri strana jezika: arapski, turski i engleski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije