Handkea uznemirilo novinarsko pitanje o Srebrenici, odbio odgovoriti

Radiosarajevo.ba
Handkea uznemirilo novinarsko pitanje o Srebrenici, odbio odgovoriti
Foto: EPA-EFE / Zija Dizdarević: Nepoželjni / Peter Handke

Dobitnik Nobelove nagradea za književnost, kontroverzni Austrijanac Peter Handke se obratio javnosti na press-konferenciji u Stockholmu. Neka su odnosila i na njegovo pisanje o dešavanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Handke se na početku prisjetio prve posjete švedskoj prijestolnici. Zatim su uslijedila novinarska pitanja. Jedno od pitanja se ticalo njegovog pisanja o Jugoslaviji.

Upitan zašto je javnost polarizirana u vezi toga, Handke je rekao da ponovo pričati o tome nije pravi trenutak.

Ovogodišnji književni Nobelovac: Muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu

Među novinarskim pitanjima je bilo i ono kako komentariše to što će se protestovati u Švedskoj zbog odluke da on dobije Nobelovu nagradu.

"Ne znam, možete mi Vi dati savjet? Imate li savjet kako mogu reagirati? Prije četiri ili pet godina sam bio u Oslu kada sam dobio Ibsenovu nagradu. Tada je bilo protesta. Vikali su: Fašista! Želio sam razgovarati sa njima, ali oni nisu željeli razgovarati", rekao je.

Novinarka iz Rumunije je pitala da li isto gleda na dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, kao što je to bilo u prošlosti.

"Ne pišem svoje mišljenje. Nikada nisam imao mišljenje. Mrzim mišljenje... Sviđa mi se književnost, a ne mišljenje", naglasio je Handke.

Peter Handke nakon genocida šetao Srebrenicom i Višegradom

Kako je kazao, želio se sastati sa dvije majke iz Bosne i Hercegovine koje su izgubile djecu u ratu - jednu muslimanku i Srpkinju, ali to nije bilo moguće, tvrdi.

Naglasio je da mu je rečeno da to nije moguće, ali da on to i dalje predlaže. Naveo je da nije pristajao na to da se sastane sa udruženjima, već samo sa majkama.

Situacija eskalirala: Handke se iznervirao nakon ispitivanja novinara

Nije izostalo pitanje o genocidu u Srebrenicu. Pitan je zašto u svojem stvaralaštvu ne prihvati presudu haškog tribunala da se desio genocid.

"Sviđa mi se to pitanje, nastavite. Radije bih jedno po jedno", istakao je vidno uznemireni Handke.

"Dodijeliti nagradu Handkeu je isto kao i dodijeliti priznanje za ratni zločin"

Pitanje novinara je nazvao "neznalačkim". Uprkos insistiranju novinara da odgovori na pitanje, Handke to nije želio učiniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije