Handke i zvanično nepoželjan i u Tuzlanskom kantonu

M. R. S.
Handke i zvanično nepoželjan i u Tuzlanskom kantonu
Foto: Skupština TK / Sjednica

Peter Handke, austrijski književnik i negator genocida u Srebrenici, i zvanično je od danas persona non grata i u Tuzlanskom kantonu.

"Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila našu inicijativu", rekao je za Radiosarajevo.ba Bego Gutić, član Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Ovaj klub je pokrenuo inicijativu da Handke bude proglašen nepoželjnim u TK, nakon što je to učinila Skupština Kantona Sarajevo.

U inicijativi je naznačeno da je negiranje genocida njegova završna faza prema općeprihvaćenoj i naučno utemeljenoj definiciji, a da je Handke uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida negirao i nastavlja da negira genocid u Srebrenici.

Pri tome, dodaje se, planira čak i dolazak u našu zemlju i posjetu majkama Srebrenice, što bi izazvalo dodatno poniženje žrtava genocida.

"Poznato je da je Handke za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincima. Dodjeljivanje Nobelove nagrade ovakvoj osobi je nova uvreda za žrtve genocida, a njegova posjeta Bosni i Hercegovini izazvala bi dodatno poniženje svih žrtava velikosrpske agresije“, dio je inicijative.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije