Komesar Halilović: Ako je neko nešto uradio u predmetu Memić neka nas sve pohapse

F. Z.
Komesar Halilović: Ako je neko nešto uradio u predmetu Memić neka nas sve pohapse
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Press konferencija MUP-a KS
U sali Sektora za podršku MUP-a Kantona Sarajevo danas je održana konferencija za štampu, a prisutnim predstavnicima medija komesar Mevludin Halilović predstavio je izvještaj o radu MUP-a KS u 2018. godini.

U izvještaju MUP-a Kantona Sarajevo koji je prezentovan na konferenciji za medije utvrđeno je da je zabilježen pad krivičnih djela u svim oblastima krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Od trenutka ubistva dva policajca i do danas, da li je pao broj ukradenih vozila, te kako riješiti problem paljevina automobila?

"Kada su u pitanju teške krađe motornih vozila za prvih devet mjeseci imamo smanjenje otuđenih vozila za 109. Nakon što su ubijena naša dva policajca također imamo smanjenje izvršenja teških krađa. Ova Uprava je mimo akcionih planova na nivou Fedralne uprave policije, kao i na državnom nivou, mi smo sačinili naš plan kada je u pitanju sprječavanje krađa u Kantonu Sarajevo. Kada je u pitanju paljevina automobila također je smanjen broj paljevina", kaže Halilović

Kako teče istraga ubistva dva policajca?

"Ova Uprava je od samog događaja do danas preuzela intenzivne mjere, a sve po nadležnosti kantonalnog Tužilaštva. Uključen je i FUP i MUP RS-a, kao i međunarodni vještaci u oblastima za koje stručnjake nismo imali u Bosni i Hercegovini. Zbog zaštite istrage ne možemo iznositi konkretne detalje, ali možemo reći da je poduzeto mnogo toga da se riješe probleme", ističe Halilović.

"U ovoj godini izvršeno je 15 paljevina automobila, ali je broj tih krivičnih djela je u velikom padu. U odnosu na 2018. do ovog trenutka 2019. godine veliki je pad", kaže Halilović, a načelnik sektora je istaknuo kako je riješen jedan slučaj paljevine u 2019. godini, a i posljedni slučaj paljevine trebao bi biti riješen. Dodao je i da ne vjeruje da je riječ o organiziranoj kriminalnoj grupi.

Ocjena Nezavisnog odbora:

"Policijski službenici su dali podršku komesaru. Ja ću ukratko da se referiram na određene zamjerke Nezavisnog odbora. Kratko ću se očitovati, a detalje će svi dobiti. Nema nikakve tajne, ništa mi u MUP-u ne skrivamo", rekao je Halilović, a potom je načelnik Prve PU (Stari grad) objasnio zašto je policija podržala komesara:

"Sa našim policijskim komesarom proveo sam osam mjeseci i smatram da je moja dužnost da objasnim koliko je on predano radio svoj posao. Red je da znate kada smo dobili prijedlog ocjene za policijskog komesara, oči mi je bolo i nakon čega smo odlučili dati podršku komesaru. Od početka godine vi znate da smo imali problem sa dolaskom migranata. Sve agencije su to gurale pod tepih, a ova Uprava na čelu sa komesarom riješilo je praktično u potpunosti ovaj problem. Sjećate se svi šatorskog naselja u parku kod Vijećnice. Sarajevo kao turistički centar je imalo obavezu da to uradi. Moram spomenuti i koncert Zdravka Čolića i događaj koji je trajao tri dana. Znate šta znači organizovati takav događaj, a tu nije bilo niti jednog incidenta. I sve to sa umanjenim brojem ljudi. Nama trenutno nedostaje 425 policijskih službenika. U dijelu kada govore i spominju pozitivne rezultate komesara, jako šturo to spominju. Ova Uprava policije je uz pomoć Vlade nabavila nova vozila, ali u izvještaju koji je podnio odbor nije navedeno u kojem je obimu sudjelovala Uprava policije" ističe načelnik PU Stari Grad. 

"Radi se o Nezavisnom odboru, koji meni kao policijskom komesaru, dakle o odboru koji aktivno učestvuje nad radom policijskog komesara nikada nije dostavio niti jedan zapisnik. Nakon što je dokument dostavljen bio je zatamnjen, a sama činjenica da ja nisam imao priliku da vidim te zapisnike i da mi nije odobreno je zaista nevjerovatno. Oni postoje zbog policijskog komesra, a polcijski komsera ne može vidjeti taj izvještaj.

Kada je u pitanju sam izvještaj Nezavisnog odbora, pozitivne stvari su na pola stranice. Isto kao da je policijski komesar spavao. Očigledno je da je ovaj Nezavisni odbor dobio zadatak od nekoga da donese ovakvu odluku. Ova ocjena je skandalozna i sramotna i ne održava niti sa jednom činjenicom moj rad i rad Uprave policije. Ide se dotle da se spominje nešto iz 2016. godine, rad policijskog komesara i da sam ja predlagao nešto o prethodnom komesaru. Kakve to veze ima sa 2018. godinom. To pokazuje samo neznanje i loše namjere. O nezavisnosti neka govore samo oni. Nadam se da ću i ja dobiti priliku da iznesem svoje mišljenje pred Vladom", kaže Halilović i dodaje:

"Mi smo 2016. godine stavili dvije jedinice samo za pojačanu kontrolu u Kantonu Sarajevo i to je dalo rezultata i to su građani primijetili. Da bi se obavio pretres nekog objekta mora postojati osnov sumnje da se tu čine krivična djela. Šest zahtjeva za pretres Sud nije odobrio, a osam pretresa smo imali u 2018. godini. Pretres bez naredbe Suda je kršenje zakona. Mi moramo imati i saglasnot postupajućeg tužioca. Moramo imati i usmenu i pismenu naredbu Suda. To pokazuje elementarno nepoznavanje rada policije i Tužilaštva", ističe Halilović.

U 2017. budžet je, dodaje Halilović, realiziran 99 posto. Primljen je veliki broj novih službenika, veliki broj njih nije primljen i nije bilo niti jedne pritužbe: "Mislim da i to dovoljno govori."

"A, bilo je političkih partija koje su pokušale intervenirati. Bilo ih je koji su dolazili sa spiskom, ali niti jedan kadet nije primljen na intervenciju. Svima sam rekao - samo pošteno i pravedno. Dino Konaković nije nazvao i čestitao nakon slučaja Gačić, a bilo je slučajeva kada je zvao i čestitao. Kada je bio razriješen dolazio je dva puta do mene. Svaki put sam ga i dočekao i ispratio. Rekao je možeš imati problema. Od koga ću imati problema. Ja nisam ničiji, ja sam policijski komesar."

"Jedan član Nezavisnog odbora je želio da mu poguram sina, a drugi je tražio da je prebacim iz Ministarstva u Upravu. Ja sam potpisao nalog, ali je to ministar odbio. Čak je i znao koje je mjesto. Svima sam rekao samo pravedno i pošteno. Moj drug, evo sjedi ovdje, zajedno smo ratovali, dijelili sobu. Njegov sin je bio kandidat i nije prošao. To valjda sve govori. Mi smo drugovi i dalje, nije me ni pitao da intervenišem. Izvještaj o policajcima za slučaj Memić stigao je pet dana prije apsolutne zastare", nastavio je Halilović.

"Moj drug, evo sjedi ovdje, zajedno smo ratovali, dijelili sobu. Njegov sin je bio kandidat i nije prošao. To valjda sve govori. Mi smo drugovi i dalje, nije me ni pitao da intervenišem."

O slučaju Dženan Memić?

"Izvještaj o policajcima za slučaj Memić stigao je pet dana prije apsolutne zastare. Pa ne možemo mi za pet dana napraviti ništa. Jedino prijeki sud da smo proveli. Unaprijeđen možeš biti i ako imaš ocjenu dobar. Pa čak i ako neko ima disciplinsku prijavu. Kada je slučaj Memić u pitanju suzdržavam se čitavo vrijeme od komentara. Porodica ima pravo da koristi sve metode. Vrijeme će pokazati sve. ako je neko nešto uradio u predmetu Memić neka nas sve pohapse.

Kada je istraga u pitanju protiv pet naših službenika, postupajući tužilac je odbacio istragu, a nju je potvrdila i glavna kantonalna tužiteljica, kao i federalni tužioc, a procijenjeno je da nema elemenata krivičnog djela. Ja poštujem zakon, ne mogu ja raditi mimo zakona", poručio je Halilović i istaknuo: "Neka hapsi sve redom ovdje. Procedure se moraju poštovati."

Za kraj je rekao, referirajući se na izvještaj Nezavisnog odbora:

"Moj profesionalni put sigurno neće zaustaviti jedna grupa koja nema znanja, koja nije kompetentna i koja je zlobna. Sramotno je degutantno i ružno da se ubistvo dva policajca pripisuje meni kao komesaru. Sve smo uradili da smanjimo stopu kriminala u KS. I u tome smo kao što vidite uspjeli."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije