Halilović: Bh. hadžije dostojanstveno predstavili svoju državu

Fena
Halilović: Bh. hadžije dostojanstveno predstavili svoju državu
INS / Hadžije iz BiH
Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine vratila se ovog vikenda iz Medine , a direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH muderris Nezim ef. Halilović navodi da je i ove godine sve prošlo bez većih problema.

"Bez obzira na probleme s kojima smo se suočili kao organizatori sa saudijskom agencijom, koja nije ispunila svoje ugovorne obaveze, te smo u posljednjem trenutku potpisali novi ugovor s Turkish Aairlinesom, organizacija je ipak bila na visokom novou, a to svjedoče i ovogodišnje hadžije, osim pojedinaca koji putem društvenih mreža iz njima znanih razloga to pokušavaju devalvirati", kazao je Halilović Feni.

Naglašava da su lokacije hotela u Medini i Meki, nivo smještaja, hrana, autobuski prijevoz i drugo bili na većem nivou nego predhodnih godina.

"Sve smo učinili da hadžijama pružimo najbolje što možemo i u tome smo uspjeli", istakao je Halilović. 

Podsjeća da je ove godine hadž obavilo 1.679 hadžija, a da je prva grupa od 259 stigla kući.

"Došlo je i 20 hadžija iz Sandžaka i to su hadžije koje su imale poslovne obaveze i hadžije koji spadaju u kategoriju težih bolesnika", dodao je Halilović.

Jedan od hadžija koji je stigao u prvoj grupi je i Nisvet Mujanović. Osim manjih problema sa tamošnjim organizatorima, navodi da je sve prošlo u najboljem redu.

"Sve je bilo za pohvalu zahvaljujući našim organizatorima koji su nas vodili iz BiH. Muderris Halilović nije spavao. Bdio je nad potrebom svakog hadžije i ničim nije pokazivao da mu je to teško i tako je godinama", kazao je Mujanović Feni

Naglašava da se osjeti srdačan doček Bosanaca i Hercegovaca, zbog prethodnika koji su kreirali takvu sliku bosanskog hadžije u očima arapskog svijeta.

"Rado nas puštaju u saf ispred uz povik 'Bosna, Bosna',  počaste hurmom ili čašom Zemzem vode. Neupućeni pitaju 'Traje li još rat u Bosni?'!", navodi Mujanović, dodajući da je bio ponosan bh. hadžija.

Ističe da ovaj put zahtijeva skrušenost, suzdržanost, iskrenu želju te da se krajnjim ciljem moraju pravdati sve eventualne nedaće i problemi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije