Hajra Alić sutra će ukopati jednu kost sina Muhameda: Samo neka ima mezar

L. R.
Hajra Alić sutra će ukopati jednu kost sina Muhameda: Samo neka ima mezar
Foto: AA / Tabuti žrtava genocida stigli u Potočare
Trideset i pet tabuta sutra će biti spušteno u potočarsku zemlju, u mezarje gdje žrtve srebreničkog genocida odlaze na posljednji počinak.

Do sad, ukopano je 6.575 žrtava genocida. Porodice, oni koji su živi, tragaju još za hiljadu Srebreničana. Prije pet godina, u Potočarima je ukopana najmlađa žrtva. Rođena je i umrla u istom danu, a majci nisu dali da je vide. Ime joj je Fatima Muhić, a ime je dobila dan prije ukopa. Pokopana je kraj oca Hajrudina i kraj djeda i dvojice amidža. Preživjeli su njena majka Hava i njen brat koji je u julu 1995. imao pet godina. Većina muškaraca iz ove porodice je ubijena, a Hava i njen sin žive u Francuskoj, daleko od mučne zemlje bosanske.

Najstarija žrtva genocida, dosad ukopana, zove se Šaha Izmirlić, a rođena je 1901. godine.

Genocid u Srebrenici počeo je 11. jula 1995, kada su srpske snage, predvođene vojnicima iz RS-a i Srbije, ušle u ovaj grad. U periodu od osam dana, nakon ulaska u enklavu, ubili su više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca, djece i staraca. Ne samo da su ih ubili, već su poslije aktivirali stotine ljudi da se prikriju masovna pogubljenja tako što su primarne grobnice premjestili u udaljene sekundarne grobnice. Dosad je pronađeno više od 60 masovnih grobnica.

Godine 2003. izgrađen je Memorijalni centar Srebrenica - Potočari. Prvih 600 identificiranih žrtava genocida je pokopano 31. marta, dok je još 118 njih našlo svoj smiraj 11. jula iste godine. Od tada, svakog 11. jula, u Potočarima se organizira kolektivna dženaza ubijenim.

Zbog premještanja ubijenih iz jedne grobnice u drugu, brojne porodice nisu pronašle sve kosti svojih najmilijih.

Pa će tako ove godine, u potočarsko mezarje biti ukopana jedna kost dječaka Muhameda Alića. U vrijeme ubistva imao je 17 godina. Na njegovom tabutu stoji isti broj - 17.

Njegova majka Hajra Alić sutra će tako u mezar staviti samo jednu kost svog sina. Nije mogla više čekati, pa će Muhamed biti ukopan kraj oca.

"Samo neka se obilježi njegov mezar i taj nišan. Samo da znam gdje je makar ta jedna, jedna jedina, kost moga sina", kazala je Hajra.

Sutra će u Potočarima biti ukopani i Remzija Dudić i njen suprug Nijazija. Pronađeni su prije dvije godine, u masovnoj grobnici “Rašića gaj” na području Vlasenice. Remzija je, kada je ubijena, bila u šestom mjesecu trudnoće.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ovog 11. jula u Potočarima je 16-godišnji Vesid Ibrić, a najstarija Šahin Halilović, rođen 1924. godine.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i sudovima u regionu do sada je ukupno 45 osoba pravosnažno osuđeno – na oko 700 godina zatvora i tri doživotne kazne – zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina počinjenih u Srebrenici nakon 11. jula 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije