Hadžibajrić sa Sinnom: Lokalna samouprava ključna za europski put

Radiosarajevo.ba
Hadžibajrić sa Sinnom: Lokalna samouprava ključna za europski put
Jedinice lokalne samouprave ključne su za put ka članstvu u Europskoj uniji - zaključeno je na sastanku načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića i zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Khalduna Sinne koji je održan danas u Sarajevu.

Hadžibajrić smatra da je lokalna samouprava srž svake džave, te da na tome počiva i sama Evropska unija. Dodao je da je razgovarano o aktuelnim i planiranim razvojnim projektima u općini Stari Grad, kao i o mogućoj saradnji s Delegacijom EU i nevladinim organizacijama u realizaciji tih projekata.

"Dogovorili smo se o načinu komunikacije i skraćivanja puta između organizacija lokalne samouprave i institucija nadležnih za Europsku uniju" naveo je Hadžibajrić.

Sinno je istaknuo da nema napretka na putu ka EU bez aktivne uloge lokalne samouprave, jer su i mnogi zakoni koji su uslov za članstvo također na lokalnom nivou.

"Zato smo u našim aktivnostima željeli ostvariti saradnju i kontakt s općinama kako bi im prenijeli tu poruku, ali i da vidimo s kojim prilikama i izazovima su suočene", kazao je Sinno.

Prema njegovim riječima, Općina Stari Grad je napravila veliki pomak u smislu organiziranja usluga po mjeri građana, a u tom kontekstu treba naglasiti da je riječ o općini koja je vrlo bogata kulturom i historijom i predstavlja glavni "magnet" za turiste u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije