Hadrović: Bill Clinton i Sanela Jenkins na gala večeri posvećenoj BiH

Radiosarajevo.ba
Hadrović: Bill Clinton i Sanela Jenkins na gala večeri posvećenoj BiH
Privatni album / Gala večer u Washingtonu

U prisustvu bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, u subotu, 5.maja, bit će održana Gala večera koju organizira Savjetodavno vijeće za BiH u Washingtonu (ACBiH – Advisory Council for Bosnia and Herzegovina).

Piše: Faruk Vele

Bit će to, kako se očekuje, najelitnije okupljanje naše poslovne i akademske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, te utjecajnih ljudi iz BiH sa bivšim američkim predsjednikom, te kongresmenima, senatorima i ljudima od utjecaja.

Želimo zahvaliti Americi

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Adnan Hadrović, predsjedavajući Borda direktora Savjetodavnog vijeća za BiH, dolazak su potvrdili bivši komadat NATO-a za Evropu Wesley Clark, bivši član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, general Gordon Sullivan, bivši komandant američke vojske, režiser dokumentarnih filmova Bill Carter, inače počasni građanin Sarajeva, poslovna žena i filantrop Sanela Diana Jenkins, članica Kongresa SAD-a Eddie Bernice Johonson...

Clinton će, potvrđuje Hadrović, tom prilikom dobiti nagradu za životno djelo, koju je ACBiH prošle godine dodjelio i američkom potpredsjedniku Joe Bidenu, kao i senatoru Bobu Doleu.
„Pažljivo vodimo računa da pravimo ravnotežu i pozivamo ključne predstavnike i republikanaca i

demokrata, priča nam Hadrović.

Ove godine će posebno priznanje biti dodjeljeno dr. Silajdžiću, te generalima s četiri generalske zvjezdice – Sullivanu i Clarku. Priznanja ce biti uručena i Jenkins, predstavniku neprofitne fondacije Hastor, za pomać djeci i mladima iz BiH, režiseru Carteru, te, zanimljivo, kapetanu u američkoj vojsci Erminu Mujezinoviću.

 Gala večer u Washingtonu - undefined

Privatni album :  Gala večer u Washingtonu

„Cilj priznanja je da se ACBH u ime bh. Amerikanaca zahvali uglednim zvanicama na svemu što su u oblasti svoga djelovanja učinili ili i dalje čine za BiH i njene građane, i stremljenjima bh. društva ka prosperitetnoj budućnost u EU i NATO“, navodi Hadrović.

Nedvojbeno, dodaje on, ovo je izuzetno važan događaj za BiH i bh. dijasporu.

„Naša vidljivost i značaj u SAD mora biti stalno održavana. Takve su prilike, takve su potrebe. Imajući u vidu da je bh. dijaspora u SAD najbrojnija, najobrazovanija i najimućnija, blistavost je pojam koji želim upotrijebiti ovom prilikom kada govorim o našoj Gali. Jačanje uloge Savjetodavnog vijeća na predstavljanju interesa „Bosnian Americans“ svakim danom dobija na značaju. Dijaspora i naše zajednice širom svijeta imaju indirektnu, možemo reći i nezamjenjivu ulogu, ulogu neke vrste poluge u svim budućim razješenjima trenutno vrlo komlikovane situacije u Bosni i Hercegovini“, kaže Hadrović.

Dodaje da neumorno rade kako bi osigurali da Sjedinjene Američke Države ostanu angažirane i informirane o pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine.

„Radimo na poticanju bosanskohercegovačko-američke zajednice da se aktivno uključuje u političke procese od kojeg će BiH, dugoročno, nedvojbeno imati svaku vrstu koristi. ACBH blisko sarađuje sa kreatorima politika u Washington D.C.-ju kako bi iznijeli svoje viđenje i unaprijedili odnose između Sjedinjenih Država i BiH, a sve sa ciljem integriranja BiH u NATO i Evropsku uniju. Ovi napori ACBH-a rezultirali su prepoznavanjem važnosti BiH u ključnim institucijama, prije svega američkom Kongresu. Mnogi članovi ACBH bili su uključeni u proces izrade Rezolucije za Srebrenicu, a kongresni klub za Bosnu sada broji 22 člana“, ističe Hadrović, dodajući da imaju izvanrednu saradnju sa Ambasadom BiH u SAD-u.

Gala večera je, prema riječima Hadrovića, dobra prilika da se još jednom BiH zahvali SAD-u „na svemu što su učinili na zaustavljanju agresije na BiH“.

„ACBH želi da izrazi svoju zahvalnost kreatorima američke politike s obje strane (demokratama i republikancima – op.a.) koji su pokazali veliku hrabrost i koji su se borili za pravdu tokom agresije u BiH. ACBiH, također obilježiti 75 godina državnosti BiH i 11. godišnjicu osnivanja Savjetodavnog vijeća BiH“. 

Gala večera dolazi u trenutku dok bh. javnost propituje i očekuje snažniji angažman SAD-a na području BiH, a posebno zbog sve agresivnije ruske politike prema našoj domovini.

Pitali smo Hadrovića da li bi moglo doći do poruka takve vrste sa skupa, imajući u vidu i prisustvo predsjednika Clintona kao velikog prijatelja BiH, ali i najava novog Plana SAD za Balkan.

„Ono što mogu u ovom trenutku sa sigurnošću reći je da će poruke biti nedvojbeno snažne te da će Gala biti još jedan iznimno uspješan događaj u organizaciji ACBH koji će doprinijeti ponovnom snaznijem angažmanu SAD u BIH“, naveo je Hadrović.

Važni skupovi

Nadalje, pojašnjava kako su ovakvi i slični skupovi na najvišem nivou od iznimne važnosti za promoviranje interesa BiH uopće, kao i bh. zajednice u Americi. 

Vidljivost je ključni pojam. Mi smo ovdje da pojačamo vidljivost - i naših interesa, naše kulture i naših političkih potreba. BiH nije u fokusu, ali principi i zaostavština američkog djelovanja ostaju. Pojmovnik koji je vezan za Bosnu je, nažalost, tragičan. Genocid, opsade, zločinački poduhvati, silovanja itd. su dio onoga što je zaostavština koju svi imaju u vidu i traže način kako da krenemo naprijed. Svi naši sagovornici svoje razgovore s nama završavaju sa upitom:

„Kako možemo pomoći?“. Pomoć je pogurati nas naprijed, usvojiti MAP, ne vraćati se na feudalna rješenja, podržati prosperitete, a ne zatvorene društvene kutije. ACBiH u SAD zastupa multietničku i multikulturalnu BiH i prava svih njenih građana bez obzira na naciju, vjeru ili druga uvjerenja“.

Nasuprot sebe ACBIH, koja nije obistička kuća već NGO, kaže Hadrović, ima aktivnosti nekoliko jednonacionalnih prosrpskih i pro-HDZ-ovskih obističkih kompanija i ureda.

„Oni imaju na raspolaganju milione američkih dolara za lobiranje za politiku separacije, aparthejda, negacije genocida, neistine, pro-ruske politike i dr. No, mi uspješno suzbijamo njihove aktivnosti“, zaključuje naš sagovornik.

 

Hoće li Silajdžić objaviti kandidaturu u Americi?

Spekulira se o mogućnosti da dr. Haris Silajdžić upravo na Gala večeri najavi svoj povratak u aktivnu politiku. Zamolili smo Hadrovića za komentar, no i on je bio tajnovit.

„Želim samo istaći i napomenuti da je Savjetodavno vijeće NGO koje je, kako takvo, nepolitička organizacije koja je, među ostalim zvanicama, ove godine počašćena da i Harisu Silajdžiću, bivšem članu Predsjedništva BiH uruči priznanje za životno djelo, odnosno da mu se u ime bh. Amerikanaca zahvali na svemu što je učinio za bh. društvo, državu, kao i njenu afirmaciju u svijetu tokom svog dugogodišnjeg političkog angažmana kao bivši ministar vanjskih poslova, premijer RBiH, član Predsjedništva BiH“, naveo je Hadrović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije