Haag odgovorio na upit o razgovorima Radovana Karadžića i najavio reakciju

Radiosarajevo.ba
Haag odgovorio na upit o razgovorima Radovana Karadžića i najavio reakciju
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić

Želimo iskazati našu zabrinutost i frustriranost kontinuiranim sramnim ponašanjem osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića koji se nalazi u pritvorskoj jedinici Scheveningen, navedeno je između ostalog u pismu koje su Tribunalu poslali Murat Tahirović i Munira Subašić.

Odgovor prenosimo u cijelosti.

"Poštovani gdine Tahirović i gđo Subašić,

Obraćam vam se u vezi s vašim pismom od 6. maja 2019. i obavještavam vas da sam, u skladu sa važećim Pravilnikom o pritvoru i Pravilnikom o nadzoru posjeta i komunikacije sa pritvorenicima, naložio upravniku Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija da presluša i rezimira neprivilegovane telefonske razgovore pritvorenika g. Karadžića tokom posljednjih pet dana, od 1. maja 2019. uključujući i taj datum.

Pored toga, kako bi se umanjio rizik od mogućeg ponavljanja prekršaja u budućnosti,
upravnik će takođe slušati i rezimirati buduće neprivilegovane telefonske razgovore g. Karadžića, počevši od 6. maja 2019., za period od sedam dana.

Ova odluka je utemeljena na mogućnosti da je g. Karadžić mogao počiniti prekršaj kada je, po svemu sudeći, učestvovao u jednom javnom događaju bez odobrenja upravnika.

U tom pogledu, uvažavam bojazni koje ste iznijeli i htio bih vas obavijestiti da se preduzimaju koraci kako bi se ispitala ova stvar. Uvjeravam vas da je rješavanje ovog pitanja prioritet za Sekretarijat", poručio je Olufemi Elias, sekretar bivšeg Tribunala u Haagu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije