Gutić: Handke će sto posto biti proglašen nepoželjnim i u TK

M. R. S.
Gutić: Handke će sto posto biti proglašen nepoželjnim i u TK
AA / Bego Gutić

Peter Handke, austrijski književnik i negator genocida u Srebrenici, sto posto će danas biti proglašen personom non grata i u Tuzlanskom kantonu, kazao je jutros za Radiosarajevo.ba Bego Gutić, član Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Podsjetio je da je ovaj klub već pokrenuo tu inicijativu, koja će se danas naći na dnevnom redu sjednice Skupštine TK, koja počinje u 10 sati.

Slijedom događaja iz Skupštine Kantona Sarajevo, koja je Handkea proglasila perosnom non grata, odlučili smo se da i mi podržimo tu inicijativu“, dodao je Gutić.

U inicijativi je naznačeno, između ostalog, da je negiranje genocida njegova završna faza, prema općeprihvaćenoj i naučno utemeljenoj definiciji, a da je Handke uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida negirao i nastavlja da negira genocid u Srebrenici.

Kontroverzni austrijski književnik Peter Handke ne mijenja svoje stavove, planira dolazak u našu zemlju i posjetu majkama Srebrenice, što bi izazvalo dodatno poniženje žrtava genocida. Poznato je da je Handke za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincima. Dodjeljivanje Nobelove nagrade ovakvoj osobi je nova uvreda za žrtve genocida, a njegova posjeta Bosni i Hercegovini izazvala bi dodatno poniženje svih žrtava velikosrpske agresije“, dio je inicijative.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije