Gradonačelnik Skaka: Uradili smo puno, ali znamo da građani očekuju više

Erdin Halimić
Gradonačelnik Skaka: Uradili smo puno, ali znamo da građani očekuju više
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Abdulah Skaka

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka u prazničnom intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govori prvenstveno o značaju 6. aprila za glavni grad Bosne Hercegovine, ali i o projektima koji su pred Upravom, te nekim od najznačajnijih građevina.

Skaka: Mnogo smo uložili u infrastrukturu - undefined

Foto: Grad Sarajevo: Skaka: Mnogo smo uložili u infrastrukturu

Govoreći o značaju 6. aprila, Skaka je kazao da je Dan Grada Sarajeva najznačajniji datum u historiji te da je kao takav i prepoznat.

“Mi čuvamo tu tradiciju koja simbolizira ne samo oslobađanje glavnog grada Bosne i Hercegovine od okupatora u Drugom svjetskom ratu, nego i kontinuiranu borbu Sarajeva i njegovih stanovnika protiv fašizma iz različitih epoha. Svake godine, 6. april obilježavamo nizom važnih manifestacija iz različitih oblasti života i društva, o čemu je već bilo govora u medijima. Želimo da građani budu dio tog programa da zajedno sa nama to bude praznik kojeg svi iščekujemo i kojem se radujemo. Projekti koji su iza nas i oni na kojima radimo to potvrđuju”, pojasnio je Skaka.

Dodao je da je itekako svjestan da 6. april nije jedini važan datum u historiji grada.

Sarajevo ima bogatu historiju, koju želimo njegovati i promovirati na najbolji način. Mi smo pokrenuli nekoliko vrlo važnih inicijativa kako bismo zvanični utvrdili i druge važne datume i uvrstili ih u kalendar obilježavanja. Dužni smo zarad budućnih generacija definirati datum početka opsade Grada Sarajeva 1992. godine i to je, koliko sam upoznat već u određenoj proceduri. Također, zatražili smo od eksperata da na bazi činjenica i istraživanja predlože datum koji bi obilježavali i dan osnivanja Grada Sarajeva. Lično smatram da je to vrlo važno i da se moramo adekvatno odužiti našem osnivaču Isa-beg Ishakoviću”, naglasio je Skaka.

Govoreći o konkretnim projektima, gradonačelnik Skaka za Radiosarajevo.ba istakao je da je Grad Sarajevo posljednje dvije godine pokrenuo i realizirao niz velikih projekata iz različitih oblasti, od infrastrukture do obnove kulturno-historijskog naslijeđa, jačanja međunarodne saradnje i pozicije glavnog grada BiH do realizacije sportskih, kulturnih i turističkih projekata.

Press konferencija povodom održavanja EYOF-a u Sarajevu - undefined

Foto: AA: Press konferencija povodom održavanja EYOF-a u Sarajevu

“Svi oni su u interesu građana i direktno doprinose boljem i ugodnijem životu. Primjerice, samo u proteklom mjesecu, između ostalog, imali smo projekte obnove fasada, čišćenja grafita, historijskih spomenika, projekte namijenjene lakšem kretanju slijepih i slabovidnih osoba, ali i organizaciju velikih događaja od konferencije tour operatera, javnog praćenja presude Radovanu Karadžiću ili meni dragom projektu Muzejska priča. Taj projekt pominjem jer kroz njega mi povlačimo sredstva iz EU fondova i pomažemo muzeje u Sarajevu i u susjednoj Srbiji”, pojasnio je Skaka.

Prema njegovim riječima, u svakom trenutku Grad ima otvoreno najmanje 60 projekata.

“Privodimo kraju obnovu Olimpijskog muzeja, radimo na pripremi izgradnje novih objekata na Trebeviću, obnove Bistričke stanice, Kasarne Jajce, pripremamo se za velike investicijske konferencije koje nam predstoje. Grad Sarajevo se intenzivno razvija i napreduje. Sve bi naravno moglo ići i brže i više, jer građani od nas to očekuju. Ali, ja sam sretan da smo probudili ambicije, podigli ljestvicu i sada se utrkujemo u dobru”, kategoričan je gradonačelnik.

Na pitanje o planovima u vezi s Kasarnom Jajce i Olimpijskim muzejem, Skaka je kazao da je prije svega najbitnije spomenuti da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela Odluku o proglašavanju Graditeljske cjeline — Jajce kasarna u Sarajevu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

“Intencije Grada u prvobitnoj fazi mogu biti samo one koje su trenutno i dopuštene kroz navedenu Odluku, a to je faza čišćenja svih objekata cjeline, ispitivanje i statička analiza konstruktivnih dijelova svih objekata graditeljske cjeline sa posebnim naglaskom na glavni objekat kasarne te zaštita svih objekata graditeljske cjeline od negativnih vanjskih uticaja”, pojasnio je Skaka.

Dodao je da sve intervencije na Nacionalnom spomeniku izvodit će se isključivo uz odobrenje Federalnog ministarstva za prostorno uređenje.

Gradonačelnik Skaka razgovarao sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima - undefined

Foto: Grad Sarajevo: Gradonačelnik Skaka razgovarao sa bosanskohercegovačkim zvaničnicima

“Što se tiče Olimpijskog muzeja, obnova ide dinamikom koja uslovljava i datum njegovog otvaranja. Nama je najvažnije da vratimo Sarajevu ovaj simbol, da još jednu monumentalnu građevinu stavimo u funkciju, da osnažimo turističku ponudu. Olimpizam je tekovina koju baštini ovaj grad. Dio muzeja ćemo posvetiti i EYOF 2019., najvećoj sportskoj manifestaciji u Sarajevu nakon Olimpijade”, istakao je Skaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije