Gradonačelnici Sarajeva, Beograda i Zagreba šalju snažnu poruku regiji

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnici Sarajeva, Beograda i Zagreba šalju snažnu poruku regiji
Radiosarajevo.ba / Skaka, Bandić i Radojičić

Trilateralni sastanak gradonačelnika Sarajeva, Beograda i Zagreba održat će se sutra u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Piše: Faruk Vele

Delegaciju Grada Beograda pretvodit će gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, zagrebačku gradonačelnik Milan Bandić, dok će njihov domaćin u Sarajevu, naravno, biti gradonačelnik Abdulah Skaka.

Sastanku će, osim delegacija tri grada, prisustvovati i predstavnici ambasada Srbije i Hrvatske.

Ovo će biti odlična prilika za razmjenu znanja i iskustva između vodećih gradova regije u oblasti održivog lokalnog razvoja.

Analizirat će se potencijali regije u oblasti turizma, odnosno kreiranja jedinstvene turističke ponude.

Intenziviranje međugradske i prekogranične saradnje kroz projekte Europske unije, to jeste način organiziranja administracije za apliciranje na značajne projekte, bit će također značajna tema.

Ono što je najvažnije, jedna od centralnih tačaka susreta bit će uloga glavnih gradova u procesu izgradnje trajnog mira, pomirenja i saradnje u regionu.

Trilateralni susret u Sarajevu je simbolična i iznimno važna poruka gradonačelnika Sarajeva, Zagreba i Beograda u vrijeme sve izraženijih novih napetosti na prostoru Zapadnog Balkana, a za očekivati je se da javnost u tri susjedne zemlje pozitivno reagira na ovaj susret.

Sarajevo s iskustvom 44-mjesečne opsade u kojoj je ubijeno 11.541 civil, od čega 1.601 dijete, sigurno najbolje razumije značaj mira i stabilnosti na ovim prostorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije