Građanski savez: Spriječiti dolazak Putinovih IT stručnjaka u CIK BiH

Radiosarajevo.ba
Građanski savez: Spriječiti dolazak Putinovih IT stručnjaka u CIK BiH

Građanski savez (GS) poziva Centralnu izbornu komisiju (CIK) da se očituje o navodima internet portala Žurnal o planovima za uključivanje IT stručnjaka iz Rusije u proces brojanja glasova.

"Naime, Rusija se u ovom trenutku ne može smatrati demokratskim društvom i nema dobrih iskustava koje bi se iz te zemlje mogla prenijeti u BiH. Pored toga, Rusija vrlo jasno preferira osovinu Dodik-Čović koja planira napad na pravni poredak zemlje nakon izbora blokirajući izbor delegata u Dom naroda FBiH", saopćili su.

Također, pozivaju članove CIK-a koji se ne slažu sa ovakvim planovima dijela te institucije da se u što skorije vrijeme javno očituju.

"Rezultati izbora bi bili dovedeni u pitanje ukoliko bi se zaista desilo da se, u trenutku kada demokratski svijet pokušava da se odupre hibridnom ratu koji protiv njega vodi Putinov režim, ruski "stručnjaci" budu uključeni na bilo koji način u pripremu izbornog procesa u BiH. Pozivamo sve snage u društvu koje razumiju važnost izbora 2018. godine po budućnost BiH da se uključe u javnu debatu o navodima Žurnala. CIK je institucija koja je 2011. godine pokušala spriječiti formiranje vlasti koja nije bila po ukusu većine njegovih članova i samo je intervencija OHR-a dovela do vraćanja političkog života u okvir Ustava FBiH. OHR i ovoga puta ima obavezu da spriječi planove za obesmišljavanje izbornog procesa koji se u CIK-u spremaju", saopćeno je iz GS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije