Građani se smrzavaju: Grijna sezona nije produžena u Zenici i Doboju

S. H.
Građani se smrzavaju: Grijna sezona nije produžena u Zenici i Doboju
Naglo zahlađenje u aprilu donijelo je brojne probleme za građane Bosne i Hercegovine te je grijna sezona produžena, ali samo u nekim gradovima. Dok Sarajlije, Banjalučani i Tuzlaci imaju grijanje, građani Zenice i Doboja se bude uz hladne radijatore.

Građani su zbog neprodužavanja sezone grijanja prinuđeni boraviti u hladnim stanovima ili pronaći alternativne načine grijanja dok ne dođe do ponovnog rasta temperatura.

"U Zenici je grijanje obustavljeno u subotu. Imamo inertan sistem i treba nam 3-4 dana da ga pokrenemo. Očekujemo da uskoro otopli, pa ne pokrećemo sistem", rekli su za Radiosarajevo.ba iz Javnog poduzeća Grijanje u Zenici.

Podsjećamo, Zeničani su probleme s grijanjem imali tokom cijele sezone. Nekoliko puta dolazilo je do prekida isporuke toplotne energije za daljinsko grijanje grada zbog kvara na kotlovima Arcelor Mittala.

Građani Zeničko-dobojskog kantona su usljed vremenskih neprilika imali problema i sa snabdijevanjem električnom energijom zbog kvara na dalekovodu Kamenica koji je jučer otklonjen.

U Doboju je slična situacija, sezona grijanja završena je 15. aprila nakon praznika.

"Grijemo se na ugalj i potrebna su 24 sata da pokrenemo pogone grijanja", rekli su za Radiosarajevo.ba iz dobojskih Toplana.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine sezona grijanja je ipak produžena bez obzira na to što je shodno Uredbi o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije predviđeno da sezona grijanja za 2016./2017. godinu bude završena 15. aprila.

"Obavještavamo korisnike usluge centralnog grijanja u Sarajevu da će KJKP 'Toplane – Sarajevo' d.o.o., a zbog niskih jutarnjih temperatura vanjskog zraka i u narednim danima vršiti funkciju zagrijavanja. Dnevni režim rada kotlovskih postrojenja će prvenstveno zavisiti od temperature vanjskog zraka", saopćeno je iz sarajevskih Toplana.

Sezona grijanja u Banjoj Luci također je produžena do 1. maja.

"Sezona će biti produžena do 1. maja. Do tog datuma smo dužni zagrijavati stanove, a nakon toga počinje godišnji remont kada nećemo biti to u mogućnosti", rekla nam je glasnogovornica banjalučkih Toplana Žaklina Mijatović.

I građani Tuzlanskog kantona u stanovima imaju tople radijatore.

"Iako je naredne sedmice najavljeno poboljšanje vremenskih prilika, građani će tople radijatore u stanovima imati do 3. maja i to bez dodatnog plaćanja", izjavio je direktor JKP "Centralno grijanje"  u Tuzli Nevres Arnautović.

I u Tuzlanskom kantonu bez napajanja električnom energijom trenutno su dalekovodi na području Živinica, Gračanice, Općine Doboj Istok, Kladnja i grada Tuzle. U Srednjobosanskom kantonu suočavaju se s istim problemima, dok su građani USK-a bez problema sa snabdijevanjem električnom energijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije