Građani Sarajeva se okupili na Trgu Barcelone: Podrška za naše prijatelje Katalonce

Radiosarajevo.ba
Građani Sarajeva se okupili na Trgu Barcelone: Podrška za naše prijatelje Katalonce
Povezanost Barcelone, glavnog grada Katalonije i Sarajevo datira još od vremena ratnih dejstava u BiH, kada su građani Barcelone pomagali Sarajlijama, zbog čega je u glavnom gradu BiH danas održan skup podrške Kataloncima koji provode referendum.

Tačnije, građani Sarajeva su se okupili na Trgu Barcelone u sarajevskom naselju Mojmilo, gdje su istaknuli simbole Katalonije u kojoj danas vladaju nemiri i sukobi građana i policije zbog referenduma o nezavisnosti ove španske pokrajine, koji je vlada u Madridu proglasila nelegalnim

Bh. umjetnik Mladen Jeličić Troko jedan je od prvih Sarajlija koji su podržali ovaj skup i koji su pozvali građane Sarajeva da se odazvu skupu podrške.

"Pozivam Vas na okupljanje podrške Kataloncima. Nebrojeni su načini na koje je grad Barcelona u ratu pomogla Sarajevu. Gradonačelnik Pasqual Margall je 1992. godine proglasio Sarajevo devetim distriktom Barcelone, omogućio učešće sportistima BiH na Olimpijadi. Pomogao je i prijem BiH u Olimpijsku familiju, renovirali su Zetru i veliki dio stambenih objekata na Mojmilu. Red bi bio da podržilo želju Katalonaca za samostalnost. Dođite, riječ je o našem obrazu, ukoliko ga je ostalo", poručio je Jeličić na društvenim mrežama.

Podsjećamo, danas bi u Kataloniji trebao biti održan referendum, ali brojne policijske snage onemogućavaju građane da učestvuju u ovom referendumu. Do sada su se dogodili brojni nemiri širom ove pokrajine, a broj povrijeđenih raste iz minute u minutu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije