Građani oprez: Zrak u Sarajevu i Visokom vrlo nezdrav

Radiosarajevo.ba
Građani oprez: Zrak u Sarajevu i Visokom vrlo nezdrav
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Zrak je vrlo nezdrav u većem dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine. Slično stanje sa zagađenjem zraka je i u još nekim gradovima, pokazuju podaci dostupni na web stranici Eko Akcije. Najgore stanje je u Visokom.

Kao i prethodnih dana, najgore stanje je na području Bjelava. Mjerna stanica postavljena u ovom sarajevskom naselju je izmjerila indeks kvaliteta zraka 224 - vrlo nezdrav.

Indeks izmjeren kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država je 219 - vrlo nezdrav, kod Vijećnice 202 - vrlo nezdrav i na Otoci - 187 - nezdrav.

Podaci o zagađenju zraka na Ilidži nisu opet poznati jer je, kako je navela Eko Akcija, monitor mjerne stanice u kvaru.

Inspekcija na terenu: Kazne za zagađivače zraka od 500 do 5.000 KM

Najgore stanje ovog jutra je u Visokom. Indeks iznosi 236 - vrlo nezdrav. Neznatno bolje stanje je u Ilijašu. Indeks je 206 - vrlo nezdrav.

U cijeloj Zenici je zrak okarakterisan kao nezdrav. Mjerna stanica u mjestu Brist je izmjerila indeks 181, na Vranduku 175, u Centru i Radakovu 161.

U Tuzli je zrak nezdrav odnosno umjereno zagađen. Mjerna stanica Skver je izmjerila indeks 156 - nezdrav, a Bukinje 85 - umjereno zagađen.

Zrak je nezdrav i u Lukavcu i Jajcu. Indeks u Lukavcu iznosi 155, a u Jajcu 153.

U Prijedoru je kvalitet zraka okarakterisan kao nezdrav za osjetljive grupe. Indeks je 124.

Monitor mjerne stanice u Kaknju je u kvaru, navode iz Eko Akcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije