Građani BiH prisiljeni trpiti Daytonske vrijednosti umjesto da žive ZAVNOBiH

K. S.
Građani BiH prisiljeni trpiti Daytonske vrijednosti umjesto da žive ZAVNOBiH
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Raif Dizdarević: Historijski značaj ZAVNOBiH-a

Nekadašnji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), sazvezni sekretar za inostrane poslove i predsjednik predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SR BiH) Raif Dizdarević u izjavi za Radiosarajevo.ba povodom 25. novembra Dana državnosti izjavio je da su “građani BiH danas prisiljeni trpiti vrijednosti Daytona umjesto da žive ZAVNOBiH”.

“Odluke ZAVNOBiH-a kojima je građena državnost Bosne i Hercegovine pokazuju kolika je zapravo historijska vrijednost ZAVNOBiH-a i to su trajne vrijednosti”, ocijenio je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, BiH je, u suštini, obnovila državnost i obnovila samu sebe zahvaljujući ZAVNOBiH-u.

“Vrijeme je pokazalo da su principi na kojima je obnovljena državnost BiH, odlukama ZAVNOBiH-a, su toliko snažni da ni posljednja agresija na Bosnu i Hercegovinu nije mogla likvidirati našu državu”, podvukao je naš sagovornik.

Osvrnuo se na stranke ljevice koje je kritizirao zbog ZAVNOBiH-a.

“Kao što ste primijetili tokom predizborne kampanje, mogli ste vidjeti da nikome nije pao na pamet ZAVNOBiH, čak ni takozvanim lijevim ili građanskim strankama. Bosne i Hercegovine danas ne bi bilo, bez obzira što je ovakva kakva je da nije bilo ZAVNOBiH-a”, zaključio je Dizdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije