Građani BiH najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima

F. Z.
Građani BiH najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima
Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / "Medijske slobode u BiH u 2018. godini"
Povodom Međunarodnog dana slobode medija (3. maj), Friedrich -Ebert-Stiftung u BiH i Udruženje "BH novinari" održali su konferenciju za medije na kojoj su prezentirani rezultati istraživanja "Medijske slobode u BiH u 2018. godini".

Prisutnim predstavnicima medija obratili su se direktor Friedrich - Ebert - Stiftung Marius Müller- Hennig, predstavnica Udruženja BH novinari Borka Rudić i direktor Media centra Boro Kontić.

"Hvala našim partnerima BH novinarima što od 2009. godine imammo istraživanje koje se odnosi na percepciju novinarstva u Bosni i Hercegovini. Kao Njemačka politička fondacija Friedrich - Ebert - Stiftung ima poseban interes u tome da stalno istražuje slobodu medija u zemlji, ocjenjuje i stiče utisak o razvoju medija. Upravo po odnosu građana, politike i društva postaje jasno u kojem pravcu ide jedna zemlja", rekao je Müller- Hennig.

Nakon direktora Friedrich -Ebert-Stiftunga, prisutnim predstavnicima medija obratila se Borka Rudić, predstavnica Udruženja BH novinari.

"Građani BiH najviše povjerenja imaju u medije. Čak 76.8 posto anketiranih dijeli takvo mišljenje. Potom slijede vjerske zajednice, nevladine organizacije, a najmanje povjerenja imaju u političare i političke stranke. Za nas u BH novinarima je jako važno da je zabilježen porast povjerenja u medije. Anketa je pokazala i da je zabilježen porast povjerenja u Međunarodnu zajednicu i nevladine organizacije u BiH.

Većina ispitanika smatra da su osnovne prepreke radu medija političa i financijska zavisnost, te da najveći utjecaj na medije imaju političari i političke stranke. Upravo političare i političke stranke ispitanici smatraju glavnim kršiteljima novinarskih prava i medijskih sloboda.

Svakako je značajan podatak da 93.2 posto ispitanika smatra neprihvatljivim napade na novinare, dok 6.8 posto građana BiH smatra da su u nekim slučajevima napadi na novinare opravdani. Iako je ovo veliki procenat, on je važan jer predstavlja napredak u odnosu na ranije godine. Kada smo počeli s ovakvim istraživanjima 2009. godine, više od 20 posto anketiranih građana smatralo je da novinare ponekad treba tući", rekla je Rudić.

Nakon Rudić, predstavnicima medija obratio se i direktor Media Centra Boro Kontić.

"Ovo istraživanje pokazuje manje-više ono što se zna. Šta se dešava s medijima i novinarima u BiH, a to je da je najveći problem za medije i novinare politički pritisak koji ih na više načina sprječava da rade i obavljaju svoju djelatnost. To se potvrđuje i u ovom izvještaju, a ono što je interesantno je to građani smatraju da je utjecaj Međunarodne zajednice na medije u BiH gotovo nikakav. To je vrlo interesantno. Jer poslije 20 i više godina koliko je Međunarodna zajednica dramatično učestvovala u razvoju ovdašnje medijske scene, danas je procjena da je njihov medijski utjecaj vrlo mali.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da su dnevne novine, kojih u BiH ima šest, po značaju u jednom procentu, ili ispod toga, što je pad za pet posto u odnosu na prošlu godinu i to je jedan od pokazatelja koji ne može da raduje. Istovremeno ne postoji radio koji je na bilo kakvom radaru ovdašnjeg građanstva. To barem ovo istraživanje pokazuje, a to je dobra indikacija onoga što se dešava u bh. novinarstvu. Ukratko, ono pokazuje jednu indikaciju kojom se kreće ovo društvo. Kao što znate mediji su ogledalo jednog društva. Oni su ogledalo društva koje je podijeljeno, u kojem postoji nekoliko istina i društvo u kojem još uvijek postoje teme zbog kojih smo u stalnoj konfrotaciji i teme koje su bez prestanka aktuelne. Pogotovo ratna tema, koja je nažalost još uvijek jedna od najvažnijih tema u ovdašnjim medijima", rekao je Kontić.

Uz finansijsku podršku Friedrich Ebert Fondacije, istraživanje je provela Agencija za komunikacije Chapter4, metodom CATI anketiranja 500 ispitanika iz cijele BiH u periodu od 22. marta do 12. aprila 2018.

Kratak sažetak istraživanja:

• Građani Bosne i Hercegovine najviše povjerenja imaju u medije (76,8% ispitanika) i vjerske zajednice (72,2%) a namjanje vjeruju političarima (15%) i političkim strankama (19,4%). U odnosu na istraživanje provedeno u 2017. godini, zabilježen je porast povjerenja u medije, međunarodnu zajednicu i nevladine organizacije.

• Većina ispitanika smatra da su osnovne prepreke slobodnom radu medija u BiH politička (51,1%) i finansijska zavisnost (26,8%), te da najveći uticaj na medije imaju političari i političke stranke (75,4%). Političare i političke stranke ispitanici i dalje smatraju glavnim kršiteljima novinarskih prava i medijskih sloboda.

• 93,2% ispitanika smatra neoprihvatljivim napade na novinare, dok 6,8% građana BiH još uvijek smatra kako su "u nekim slučajevima napadi na novinare opravdani". U 2018. zabilježen je značajan porast broja građana Repubike Srpske koji smatraju neprihvatljivim svaku vrstu napada na novinare - 93,5%. Taj procent je u 2017. bio 85,3%, kada je čak 24,7% anketiranih opravdavalo napade na novinare. U Federaciji BiH je neznatno porastao broj onih koji opravdavaju napade na novinare i iznosi 7%, dok je takvo mišljenje u 2017. zastupalo 6% anktiranih.

• Ključni izvor informacija za građane BiH su i dalje TV (64%) i internet (34,8%), dok je značajno manji broj građana odgovorio da koristi dnevnu štampu i radio kao primarne izvore informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije