Građani BiH mogu u još jednu zemlju bez vize

Fena
Građani BiH mogu u još jednu zemlju bez vize
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Predsjednik Republike Bjelorusije Aleksander Lukašenko potpisao dekret o "Uspostavljanju bezviznog režima za ulazak i napuštanje Bjelorusije za strane građane", a taj dekret stupit će na snagu 12. februara.

Dokument podrazumijeva bezvizni ulazak samo na graničnom prijelazu na Državnom aerodromu u Minsku, te boravak u Bjelorusiji do pet dana, a odnosi se na građane 79 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Bezvizni režim ne vrijedi za osobe koje dolaze u Bjelorusiju avionom iz Rusije i planiraju da putuju na aerodrome u Rusiju, jer se ti letovi smatraju domaćim, bez granične kontrole, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Cilj tog dokumenta je intenziviranje poslovnih putovanja, jačanje turizma i za potrebe privatnih putovanja za osobe sa običnim putnim ispravama i ne odnosi se za nosioce diplomatskih, službenih ili drugih pasoša.

Za ulazak u Bjelorusiju, potrebno je predočiti važeći pasoš, novac u vrijednosti od 25 eura za svaki dan boravka u Bjelorusiji, kao i zdravstveno osiguranje koje je validno u toj zemlji dok je prije putovanja u Bjelorusiju o detaljima potrebno informirati se u nadležnom diplomatskom predstavništvu Bjelorusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije