Grad Sarajevo predsjedavat će međunarodnom asocijacijom Gradovi glasnici mira

Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo predsjedavat će međunarodnom asocijacijom Gradovi glasnici mira
Foto: Grad Sarajevo / Grad Sarajevo predsjedavat će međunarodnom asocijacijom Gradovi glasnici mira

Grad Sarajevo će u narednih godinu dana predsjedavati međunarodnom asocijacijom "Gradovi glasnici mira" (IAPMC), najaveljeno je danas na 30. generalnoj skupštini ove UN asocijacije, koja je okončana je danas u Sarajevu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe da je za Grad Sarajevo ovo izuzetno priznanje, ali i velika odgovornost.

"Za glavni grad Bosne i Hercegovine ovo je izuzetno priznanje, ali i velika odgovornost, pogotovo danas kada je više nego ikad potreban glas mira i stabilnosti, povezivanja i zbližavanja ljudi različitih vjera, tradicija i civilizacija. Mi smo ohrabrenje, podsticaj da se shvati i prihvati na primjeru Sarajeva da je moguće živjeti zajedno", kazao je Skaka.

Smatra da lokalne vlasti, gradovi i općine mogu daleko više doprinijeti učvršćivanju mira kroz međunarodnu saradnju i podršku.

"Njihova vitalnost i dobro poznavanje potreba svojih stanovnika čini ih humanijim i sposobnijim da lakše shvataju i efikasnije reaguju u kriznim situacijama", istaknuo je prvi čovjek Grada Sarajeva.

Ovaj međunarodni događaj za Grad Sarajevo bio je idealna prilika da nastavi institucionalno širiti međunarodne veze, jačati poziciju i prisutnost u gradovima Evrope i svijeta. Skaka je imao radne sastanke s kolegama iz Coventryja iz Velike Britanije, prvim gradom s kojim se Sarajevo pobratimilo, zatim Auschwitza, Kotora, Volgograda, Prilepa i drugih.

Dušan Stojanović, zamjenik generalnog sekretara IAPMC-a, ističe da ova asocijacija danas broji 115 članova, te da je Sarajevo na poziv Slovenj Gradeca 2005. primljen u članstvo ove asocijacije. Glavni grad BiH je 2009. godine organizovao generalnu skupštinu. 

"Radi se o gradovima koji su patili u bilo kom periodu svoje historije, bilo da se radi o Drugom svjetskom ratu ili proteklom ratu na Balkanu. Naša organizacija je zapravo dobra platforma na kojoj gradovi mogu da razmjenjuju informacije i dobre prakse kada je u pitanju promocija kulture mira, međusobnog razumijevanja i kooperacije", rekao je Stojanović. 

Na sarajevskoj generalnoj skupštini, gradovi Prilep i Sremski Karlovci, zvanično su postali članovi velike porodice evropskih i svjetskih gradova glasnika mira.

U protekla dva dana, u fokusu Generalne skupštine IAPMC-a bile su danas veoma aktuelne teme. Govoreno je o promociji kulture mira u 21. stoljeću, ciljevima održivog razvoja, činjenju gradova inkluzivnim, sigurnim, prilagodljivim i održivim, a bilo je riječi i o migracijama stanovništva te ulozi gradova i njihovog djelovanja na posljedice ovog fenomena.

Susret gradonačelnika i drugih predstavnika lokalnih vlasti u Sarajevu okončan je usvajanjem "Sarajevske deklaracije", koja predstavlja doprinos misiji u izgradnji zajedničke budućnosti, solidarnosti i mira evropskog i svjetskog civilnog i demokratskog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije