Grabar-Kitarović i Čović: Hrvatska grli BiH, ne želimo negativnu klimu

A. B.
Grabar-Kitarović i Čović: Hrvatska grli BiH, ne želimo negativnu klimu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon današnjeg sastanka s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem te predsjedavajućim Draganom Čovićem, izjavila je da ima mnogo toga o čemu je danas razgovarano te će da razgovori biti nastavljeni večeras tokom službene večere.

"Želim pružiti potporu kao prijatelj BiH kao jedna od najbližih zemalja. Hrvatska vam želi samo dobro prema članstvu u EU, kao i aktivaciji MAP-a. Razgovori su bili veoma otvoreni i držim da je to napredak i naši odnosi su u pozitivnoj atmosferi i dimenziji. Češće ćemo se čuti i susretati te ćemo prionuti na rješavanje otvorenih pitanja koja opterećuju naše odnose. Interes kompanija u Hrvatskoj pokazuje da nam je mnogo stalo do BiH, kao i do reformi koji će omogućiti čvrst put ka EU. Uložili smo oko milijardu eura u privredu BiH i druga ste zemlja u koju najviše ulaženo. Prošlogodišnja trgovinska razmjena između BiH i Hrvatske je iznosila 1.6 milijardi eura", kazala je predsjednica Hrvatske.

Prema njenim riječima, Hrvatska doslovno grli BiH. Istaknula je da se posljednjih dana u medijima u BiH i Hrvatske stvarala negativna klima, želim poslati nekoliko važnih poruka.

"Vrijeme je da u direktnom razgovoru s bh. javnošću. Dijalog je uvijek najbolji put prema naprijed, pogotovo ukoliko ima nekih nedoumica. Moja prva dužnost je štititi integritet BiH, ali i mir i prijateljstvo sa svim državama. Nema države s kojom je to potrebnije raditi nego BiH. Hrvatska zagovara temeljna načela na kojima je postavljena BiH, a ne partikularna rješenja. Na čelnicima BiH je preuzeti osiguranje na boljoj budućnosti zemlje i zato jeste posebna, a pogotovo jer ima tri konstitutivna naroda. Vjerovatno nema držva u svijetu koje su više upućene jedna na drugu kao što su BiH i Hrvatska", izjavila je Grabar-Kitarović.

Dodala je da su Hrvati u BiH konstitutivan narod koji ne želi ništa drugo nego mir s Bošnjacima i Srbima. Istaknula je da Hrvati u BiH nikada nisu bili nacionalna manjina niti će ikada dopustiti da ih neko tako promatra.

"Spremna sam pružiti svu potporu BiH jer niste imali, nemate i neće imati većeg zagovornika za vaš ulazak u EU od Hrvatske", kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je nakon sastanka izjavio da je s predsjednicom Hrvatske razgovarano skoro o svim bitnim pitanjima, kada je riječ o unapređenju odnosa dvaju zemalja.

"Danas smo razgovarali da želimo unaprijediti odnose u BiH, s obzirom na to da se nalazimo u izraženoj medijskoj izbornoj kampanji, a moramo zadržati primarsni vanjskopolitički integnitet, a to su euroatlanske integracije. Želimo imati kandidatski status ove kalendarske godine, jer mislim da smo ispunili sve preduvjete za to. Mislim da BiH zaslužuje pažnju da aktiviramo MAP, jer mislim da bi zaostatak otežao komunikaciju u BiH. Mislim da sve ono što je do sada urađeno bilo isključivo na jačanju odnosa dvije zemlje. Potrebno je i dalje stvarati preduvjete koji mogu omougćiti da mladi ljudi u BiH prepoznaju da je naša zemlja dobro područje. Danas smo otvoreno razgovarali o svim pitanjima i ništa nije toliko teško da se ne može rješiti", kazao je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije